Mégis nyomoznak az Állami Számvevőszék épületét narancssárgára festő Gulyás Mártonék ellen

2018 március 9., péntek 10:25
101

Rongálás bűntette miatt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el amiatt, mert január 17-én a Közös Ország Mozgalom aktivistái Gulyás Mártonnal az élen rendőrök jelenlétében narancssárga festékkel festették le az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai központjának épületét. 

Így tiltakoztak az ellen, hogy az ÁSZ a fideszes hatalom érdekeinek megfelelően bünteti az ellenzéket.

Gulyás Márton az ÁSZ homlokzatát keni össze. Fotó: Halász Júlia / 444

Az ÁSZ másnap közleményében azt íra, hogy több százezer forintos kár keletkezett az épületben, de még az is lehet, hogy a milliós nagyságrendet is eléri a kár. Ezt szakértőkkel vizsgáltatják. 

Az ügyészség mostani közleménye szerint egy magánszemély tett feljelentést csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt. A nyomozó hatóság a feljelentést elutasította azzal, hogy csak szabálysértés történt, az iratokat a rendőrség a szabálysértési hatóságnak küldte el.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban a szabálysértési ügyet átette a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez, mert szerintük a festés mégis alkalmas lehet rongálás bűntettének megállapítására, mivel az Állami Számvevőszék épülete műemléki védettség alatt áll.

Így aztán mégis elrendelték a nyomozást. 

Gulyás Márton áprilisban a bíróság első fokon bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett garázdság és rongálás bűntettében, mert festékes palackokkal próbálták megdobálni a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotát. Az ügyészség szerint az épületben 23 ezer forintnyi kár keletkezett. Az ítélet ismertetése során felmerült az is szempontként, hogy a Sándor-palota műemlék. Mivel Gulyásnak volt egy próbára bocsátása már az NVI táblájának leszerelése miatt, a bíró összesen 300 óra közérdekű munkát rótt ki rá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt