Mégis nyomoznak az Állami Számvevőszék épületét narancssárgára festő Gulyás Mártonék ellen

Rongálás bűntette miatt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el amiatt, mert január 17-én a Közös Ország Mozgalom aktivistái Gulyás Mártonnal az élen rendőrök jelenlétében narancssárga festékkel festették le az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai központjának épületét. 

Így tiltakoztak az ellen, hogy az ÁSZ a fideszes hatalom érdekeinek megfelelően bünteti az ellenzéket.

Gulyás Márton az ÁSZ homlokzatát keni össze.Fotó: Halász Júlia / 444

Az ÁSZ másnap közleményében azt íra, hogy több százezer forintos kár keletkezett az épületben, de még az is lehet, hogy a milliós nagyságrendet is eléri a kár. Ezt szakértőkkel vizsgáltatják. 

Az ügyészség mostani közleménye szerint egy magánszemély tett feljelentést csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt. A nyomozó hatóság a feljelentést elutasította azzal, hogy csak szabálysértés történt, az iratokat a rendőrség a szabálysértési hatóságnak küldte el.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban a szabálysértési ügyet átette a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez, mert szerintük a festés mégis alkalmas lehet rongálás bűntettének megállapítására, mivel az Állami Számvevőszék épülete műemléki védettség alatt áll.

Így aztán mégis elrendelték a nyomozást. 

Gulyás Márton áprilisban a bíróság első fokon bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett garázdság és rongálás bűntettében, mert festékes palackokkal próbálták megdobálni a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotát. Az ügyészség szerint az épületben 23 ezer forintnyi kár keletkezett. Az ítélet ismertetése során felmerült az is szempontként, hogy a Sándor-palota műemlék. Mivel Gulyásnak volt egy próbára bocsátása már az NVI táblájának leszerelése miatt, a bíró összesen 300 óra közérdekű munkát rótt ki rá.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.