Az iráni külügyminiszter azt ígéri, arányos választ fognak adni Szulejmáni meggyilkolására

külföld
2020 január 07., 13:36

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett kedden az iszlám köztársaság külügyminisztere.

Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN-nek adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amikben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Szerinte a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül az országa ellen, amire Teherán arányos választ fog adni.

„Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump”

– mondta a miniszter az amerikai elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve. Trump azt ígérte, hogy az USA „talán aránytalan mértékben” fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, ha Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását.

Zaríf szerint Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész „háborús bűncselekményeket” is elkövetni. „Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán” – mondta.

Mohamed Dzsavád Zaríf
photo_camera Mohamed Dzsavád Zaríf Fotó: Atta Kenare/AFP

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes eközben azt mondta, „még nem halott” a 2015-ben létrejött nukleáris megállapodás, Teherán kész újra teljesen eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt szankciókat.

A teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban az egyezségben foglalt előírásokat. Bár az USA által tavaly májusban egyoldalúan felmondott atomalku egyes rendelkezéseit Irán már korábban is megsértette, elemzők szerint a friss bejelentés válasz Szulejmáni meggyilkolására.

Az iráni állami tévé szerint 35 ember meghalt, 48-an pedig megsérültek, amikor pánik tört ki a csütörtök éjjel dróncsapással megölt Szulejmani temetésén Kermanban. (MTI)