Az iráni külügyminiszter azt ígéri, arányos választ fognak adni Szulejmáni meggyilkolására

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett kedden az iszlám köztársaság külügyminisztere.

Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN-nek adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amikben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Szerinte a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül az országa ellen, amire Teherán arányos választ fog adni.

„Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump”

– mondta a miniszter az amerikai elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve. Trump azt ígérte, hogy az USA „talán aránytalan mértékben” fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, ha Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását.

Zaríf szerint Trump ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és kész „háborús bűncselekményeket” is elkövetni. „Az amerikai elnöknek fel kell ismernie, hogy hamis információkkal látták el, fel kell ébrednie, bocsánatot kell kérnie, és változtatnia kell az irányvonalán” – mondta.

Mohamed Dzsavád ZarífFotó: Atta Kenare/AFP

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes eközben azt mondta, „még nem halott” a 2015-ben létrejött nukleáris megállapodás, Teherán kész újra teljesen eleget tenni a szerződés szerinti kötelezettségeinek, ha visszavonják az ellene elrendelt szankciókat.

A teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban az egyezségben foglalt előírásokat. Bár az USA által tavaly májusban egyoldalúan felmondott atomalku egyes rendelkezéseit Irán már korábban is megsértette, elemzők szerint a friss bejelentés válasz Szulejmáni meggyilkolására.

Az iráni állami tévé szerint 35 ember meghalt, 48-an pedig megsérültek, amikor pánik tört ki a csütörtök éjjel dróncsapással megölt Szulejmani temetésén Kermanban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó