Az Országos Bírói Hivatal új elnöke a Szeviép-ügy miatt vizsgálatot rendelt el a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben fegyelmi eljárást indított a Szegedi Törvényszék elnöke a Szeviép-ügy miatt – erősítette meg a HVG-nak az Országos Bírósági Hivatal. Ugyan hivatalosan csak azt mondták, az igazgatási kérdések betartását vizsgálják, a lap bírósági forrásai szerint az ügyelosztási rendet vizsgálják.

A vizsgálatot az OBH elnöke, Senyei György Barna rendelte el, aki a bírósági vezetők esetleges felelősségét is vizsgálja majd, és ezzel párhuzamosan év végén eredménytelenné nyilvánította a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is, a vizsgálat végéig pedig nem lesz döntés. Az egyetlen pályázó a bíróságot eddig vezető Tárkány-Szűcs Babett volt.

A lap azt írja, hogy a Szeviép-vezérek december 13-i felmentő ítélete után indult az ügy. A Szeviép-ügy röviden: az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, a hitelezőit az állam kártalanította, már 2010 után. A cég vezetőit elsőfokon csődbűntett miatt elítélte a bíróság, de a másodfok bizonyítottság hiányában felmentette őket. Az ügy mindig is politikai színezetű volt, jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot. Botka László polgármester azt mondta, semmi köze az ügyhöz.

A döntés után a kormánypárti sajtó arról írt, hogy a csődbűntettben eljáró bírói tanács tagjai több vonalon haszonélvezői voltak szegedi önkormányzati kapcsolataiknak, ami szerintük befolyásolhatta az ítélethozatalt, de összeférhetetlenség miatt az ügyelosztásban eljáró bíró sem jelölhette volna ki az ügyben eljáró bírói tanács tagjait. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha ez igaz, akkor durva összeférhetetlenségről van szó, így akár büntetőjogi felelősségre is kiterjedően kell vizsgálni, mi történt. (HVG)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.