Putyin váratlanul megjelent Damaszkuszban

2020 január 7., kedd 15:47

Vlagyimir Putyin orosz államfő előre be nem jelentett látogatásra Damaszkuszba érkezett, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott – közölte az orosz elnöki szóvivő Moszkvában.

Fotó: AFP

Dmitrij Peszkov szerint Putyin a Szíriában állomásozó orosz fegyveres erők parancsnoki központjában találkozott Bassár el-Aszaddal, meghallgatták a harcok dúlta Szíria különböző térségeinek helyzetét taglaló jelentéseket, majd az orosz és a szíriai küldöttség elkezdte a tárgyalásait. A beszélgetés alatt Putyin méltatta a Szíriában elért „hatalmas” előrelépéseket a szíriai állam működése és az ország területi integritása helyreállításában.

Putyin szerint a damaszkuszi utcákon jól látható, miként tér vissza a békés élet. Aszad megköszönte az orosz elnöknek, hogy odalátogatott, és elismerését fejezte ki Oroszországnak és az orosz katonáknak a terrorizmus elleni harcban nyújtott támogatásukért és a békés élet helyreállításában tett erőfeszítéseikért – mondta Peszkov.

A szóvivő részletek említése nélkül közölte, hogy az orosz elnök egy sor létesítményt akar megtekinteni a közel-keleti országban. A SANA szíriai hírügynökség szerint Putyin az orosz erők díszszemléjén is részt vett.

Putyin legutóbb 2017 decemberében tett látogatást Szíriában. Akkor a hmejmími orosz légi támaszpontra látogatott el. Oroszország 2015 szeptemberében avatkozott be katonai erővel a 2011 óta dúló szíriai polgárháború menetébe Aszad oldalán. (MTI)