A vég kezdete: a Warner Bros. felbérelt egy algoritmust, hogy előre megjósolja a filmtervek sikerét

FILM
2020 január 09., 14:01

A világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Warner Bros. szerződést kötött a Cinelytic nevű Los Angeles-i startuppal, amely gépitanulásos algoritmusok segítségével segít megjósolni, hogy egy film mennyire lehet majd sikeres. 

A stúdió a bejelentés szerint a technológiát a döntéshozatalok során fogja majd alkalmazni, közvetlenül mielőtt zöld utat kaphatna egy filmes projekt. A Cinelytic igazgatója, Tobias Queisser pedig sietett hangsúlyozni, hogy a szoftverük csak kiegészítő funkciót lát majd el. 

De mint mesélte, az algoritmusuk képes arra, hogy rengeteg adat elemzésével felismerjen olyan filmipari mintákat, melyeket az emberek nem szúrnak ki. Ugyanakkor a kreatív döntésekhez továbbra is emberi tapasztalat és ösztönök kellenek majd, tette hozzá. 

A Verge cikke szerint mindenesetre e visszafogott nyilatkozat ellenére is látni, hogy a különféle algoritmusok hogyan törnek be a filmiparba, és egyre több az olyan AI-technológia, amely azt ígéri, hogy segít előrejelezni, hogy egy film mennyire lesz sikeres. 

Ez szorosan összefügg azzal a trenddel, melyről a Disney története nyomán részletesen is írtunk nemrég, és melynek lényege, hogy a nagy stúdiók egyre kockázatkerülőbbek, az eredeti ötletek helyett egyre inkább a folytatások és a franchiseok váltak meghatározóvá, és ami miatt egyre többen mondják, hogy súlyos válságban van Hollywood. 

A Cinelytic szoftvere lehetőséget teremt a stúdiónak arra, hogy a filmes adatbázisok révén lemodellezzék egy potenciális filmterv sikerét: fogod a filmtípust, a költségvetést, a színészeket és így tovább, és az egyes elemek módosításával megnézheted, mikor számíthatsz a legnagyobb bevételre a végén. 

A Verge szerint akadnak bőven AI-szakértők, akik szerint egyáltalán nem biztos, hogy ezek az algoritmusok sikeresek tudnak lenni egy olyan zavaros piacon, mint a filmkészítés, mivel a gépitanulásos algoritmusok eleve a múltbeli adatbázisokra építenek, ezért sokszor meglehetősen konzervatív előrejelzésekkel állnak elő, ami pont egy ennyire gyorsan változó terepen téves is lehet.