Orbán kiáll az újságírók elé - ÉLŐ

  • 2019 óta Orbán Viktor új szokást vezetett be: évente egy nagy sajtótájékoztatót tart.
  • Tavaly ilyen volt.
  • Jöjjön a 2020-as műsor!

Pártelnökként minden egyes elveszített városban felelőssége van

A Borkai-ügyről kérdezik Orbánt, aki erre azt mondja, ő nem „peep show-szurkoló”, de megérti, ha valakit ez érdekel, emberek vagytunk. „Sokan látták, amit nem kellett volna, illetve nem kellett volna, hogy megtörténjen.”

Nem tudjuk, mekkora hatása volt a Borkai-ügynek, Orbán szerint nem nagy, sokkal inkább az történt, hogy az ellenzék sok helyen jobb jelöltet állított. Jó döntésnek tartja továbbra is, hogy Borkai nem lépett vissza, mert ha visszalép, ma Győrnek szocialista polgármestere van - jobb volt a választás után lemondani, és visszaadni a döntést a győriek kezében.

Orbán azt mondja, pártelnökként minden egyes elveszített városban felelőssége van. Mentségére azt tudja felhozni, hogy több helyen győztek, mint vesztettek. Az önkormányzati választásnak volt kormányzati jelentősége, ezt elismeri. 

Orbán elfáradt

Két és fél órával a sajtótájékoztató kezdete után Kovács Zoltán megemlítette, hogy lassan menni kell a következő programra. Orbán hozzátette: „Meg el is fáradtam most már.”

Az egész világ Boris Johnson ellen volt

Nyertem már nehéz körülmények között választást, de az semmi nem volt ahhoz képest, hogy Boris Johnson most milyen ellenszélben győzött Nagy-Britanniában, mondta Orbán, aki szerint ez akkor is elismerésre méltó, ha nekünk egyébként nem jó a brit kilépés. Orbán szerint szinte az egész világ Johnson ellen volt a teljes liberális baloldallal, a Soros-hálózattal és a többivel együtt.

A magyar zöldpolitikusok nagy része görögdinnye

Fotó: Halász Júlia/444

Lehet-e Magyarországon egyszer osztrák mintára zöld-jobboldali koalíció? Lehet, de Orbán szerint ha lesz ilyen, azt nem ő fogja vezetni, mert úgy látja, a magyar zöldpolitikusok nagy része görögdinnye, vagyis csak kívül zöld, de belül vörös. Ezzel együtt is nagyon izgalmas és tanulságos az osztrák példa szerinte.

Tragédia lett volna a Mátrai Erőmű bezárása

Mátrai Erőmű-ügy: a tulajdonos közölte, be akarja zárni, és felajánlotta a kormánynak, hogy vegye meg. Orbán szerint nehéz döntés volt, mert az erőmű veszteséges, de mivel tízezer ember munkájáról volt szó, a bezárás tragédia lett volna az ott élők számára. Stratégiai kérdésnek nevezte a lignitvagyont a nemzeti függetlenség szempontjából, tartalékba kell tenni, közben program készül a zöldítésre.

Köszönöm, jól vagyok, jó munkám van, kapok egy tisztességes fizetést

A Bloomberg kérdésére, hogy a focis hasonlatok mögött („aki már nem tud támadó középpályást játszani, húzódjon hátrébb”) van-e olyan terv, hogy Orbán szerepe megváltozik, vagy visszahúzódik, elmondta, hogy semmi ilyesmiről nincs szó: jól van, szereti a munkáját, tisztességes fizetést kap a magyar adófizetőktől, szeretné folytatni.

Orbán készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre

Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ezt még egy korábbi kérdésre válaszolta, de rögzítsük: Orbán Viktor elmondta, bár a Fideszben még nincs döntés a 2022-es választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, de ő

készen áll rá.

Mértéktartó évfordulót szeretne

Mértéktartásra kér mindenki Trianon századik évfordulóján, hogy ne hátrafelé, hanem előre menjenek a dolgok, mondja a Pesti srácok kérdésére. Fontos a megemlékezés, de építsük a jövőt. „Véget ért a száz év magyar magány” - vette elő kedvelt kommunikációs fordulatát.

Szokott válaszolni, csak nem úgy

Az RTL Klub arról kérdez, hogy miért csak évente egyszer áll a nyilvánosság elé. Orbán azt mondja, hogy ez nem igaz, rendszeresen nyilvánosság elé áll (ezzel valószínűleg rádiós megszólalásaira utal), de nem azokkal, akik rosszindulattal állnak hozzá, mert neki nem az a dolga, hogy fake news-nak minősítsen fake news-okat.  A következő két évben ezzel együtt is nagyobb számban állnak majd miniszterek a nyilvánosság rendelkezésére, mert nem lesz kampány.


Orbán: Szeretnék olyan fiatal lenni, mint Donald Trump

- mondja Orbán arra a felvetésre, hogy Stumpf István azt is mondta, Orbán öregszik. 

Szerinte nem kell túldimenzionálni a korkérdést, a nemzetközi politikában most például Boris Johnson és Donald Trump „a legfiatalabbak, mert ők a legbátrabbak”. Szeretne olyan fiatal lenni, mint Trump.

Újabb nemzeti konzultációk jönnek

Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az Index a Navracsics-Lázár-Stumpf-féle jobboldali kritikákról kérdezi Orbánt, aki elmondja, mindhárman a barátai. Stumpf István pedig a tanára is volt, őt különösen tiszteli.

Navracsics munkájára számít a jövőben, mert ő az egyetlen volt EU-biztos, aki Fidesz-tag, a tudására nagy szükség van. Lázár János pedig dinamizálta a kormány működését, „csak közben elvesztettük Hódmezővásárhelyt, így most az a dolga, hogy visszaszerezzük”.

Elmondta azt is, újabb nemzeti konzultációkra lehet számítani idén.

A KESMA-ról szóló kérdésre azt mondja, hogy távol tartaná magát a médiaszereplők értékelésétől. Ezzel együtt továbbra is úgy érzi, hogy médiaellenszélben dolgozik, „még ha nem is borzolja a sérómat”.

Az ellenfél a pályán van

A Reuters a belpolitikai helyzetről is kérdezi a miniszterelnököt.

„Lehet javítani a Fideszen” - értékeli az önkormányzati választás utáni helyzetet. „Azért azon nem lepődnék meg, hogy Magyarországon demokrácia van, és az ellenzék is nyerhet. Ott, ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott nekik szavaztak bizalmat.” Orbán szerint nem kell meglepődni azon, hogy az ellenfél a pályán van.

Elsöprő sorosozás már a legelső kérdés után

Fotó: Halász Júlia

Az első kérdést a köztévé teheti fel, a téma a

migráció.

Orbán szerint szakaszgyőzelmet aratott Magyarország a tranzitzóna ügyében, amiért a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a tranzitzóna nem minősül fogvatartásnak. Közben történelmi feszültség van Európában bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek között. Az Uniónak az a feladata, hogy a két különböző jövőt elképzelő országcsoportot egyben tartsa.

A köztévé riportere arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy mit szól ahhoz, hogy Frans Timmermans találkozott a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetőjével. Orbán erre elmondta, hogy „nem akarom, hogy az a képzet alakuljon ki, hogy fixált vagyok Soros György ügyében, akkor sem szeretném, hogy az a benyomás alakulna ki, ha az vagyok.”

Soros-klán hálózza be Európát, ezt a legtöbb ország nem teszi szóvá, de Magyarország igen. „Univerzum, hálózat, erőcsoport, háttérhatalom” - ezekkel a kifejezéseket dobta még be a klán mellett.

„Sorost egy tehetséges magyar embernek tartom, épp ez a baj, jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, dehát így alakult.”

50 ezer milliárd forint

50 ezer milliárd forint kell ahhoz Orbán szerint, hogy 2050-re klímasemleges legyen Magyarország. Ha megvan a pénz, akkor ez lehetséges. A pénzt 

  • a szennyezőkkel kell megfizettetni, 
  • nem emelkedhet az energia és az élelmiszer ára, 
  • nem lehet a szegényebb országoktól elvenni a pénzt
  • és atomenergia kell hozzá, azt támogatni kell.

2022-től minden városban csak elektromos buszokat lehet majd forgalomba állítani. Minden illegális szemétlerakót fel kell számolni, a folyókat pedig a PET-palackoktól meg kell tisztítani.

Nem kell, hogy összeomoljon a Kárpát-medence

Éghajlatváltozási cselekvési tervet hagytak jóvá, erről Palkovics László miniszter fog beszámolni. Ezen kívül energiastratégiát és klímavédelmi tervet is elfogadtak.

„Nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás bekövetkezzen a Kárpát-medencében: még súlyos klímaváltozás esetén sem kell, hogy felboruljon az életünk. A terület képes arra, hogy elég élelmiszert és ivóvizet biztosítson, ha tervszerűen készülünk fel” - mondja Orbán.

Kórházi felújítások jönnek

Minden három évnél régebben felújított kórházban minden kórtermet és kórházi várót fel kell újítani, jelentette be a miniszterelnök.

A kórházak eladósodása az ÁSZ jelentése alapján ugyanakkor komoly ügy, mondja Orbán, aggasztó a helyzet. Utasította a minisztert, hogy a gyakorlatot számolja fel, 2020-ben egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot.