Nem épült meg a halálos baleseteket okozó gyorshajtók megállítására hivatott mérőkapu a Váci úton

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hiába ígérte be a XIII. kerületi önkormányzat, mégsem készült el 2019-re az a traffipax-kapu, amely a Váci úti gyorsulási versenyek megakadályozását lenne hivatott elérni, írja egy XIII. kerületi Facebook-csoportban egy hozzászóló, aki az önkormányzattól kért és kapott tájékoztatást.

„MÉGSEM ÉPÜLT MEG AZ ILLEGÁLIS GYORSULÁSI VERSENYEK MEGFÉKEZÉSÉRE hivatott állandó sebességmérő kapu Budapest egyik legforgalmasabb kétszer három sávos útján, a XIII. kerületi Váci úton. Pedig tavaly nyáron a kerületi lap beszámolója alapján azt adta hírül a magyar sajtó, hogy a kapu 2019 végre kész lehet és működni fog. De nem működik, és akár további egy év csúszás is elképzelhető - derül ki a XIII. kerületi Önkormányzat kérdéseimre küldött írásos válaszaiból.”

Évente többen is meghalnak a XIII. és IV. kerületi úton gyorshajtás következtében, holott az észak-déli irányú, Budapest egyik legfontosabb tranzitfolyósának számító úton 70 km/ó a megengedett legnagyobb sebesség.

Bár a rendőrség időnként megpróbál akciószerű ellenőrzéseket tartani, ezeknek semmi hatása nincs, hiszen ilyenkor senki nem próbál száguldozni, ráadásul nem a száguldozással foglalkoznak, hanem a sofőrök papírjait nézegetik. 

Mint a poszt írója is megjegyzi: „2019. augusztus 16-án olyan drámai, egyben abszurd eset is előfordult, hogy miközben rendőrök illegális gyorshajtók kiszűrésére akcióztak a Váci út XIII. kerületi részén, onnan néhány kilométerre, a Váci út IV. kerületi szakaszán egy 18 éves sofőr és vele utazó 21 éves barátja halt meg, amikor oszlopnak rohantak autójukkal. ”

A kapu 80 millió forintba kerülne.

Az M3-as kivezető szakaszán, a Szerencs utcánál néhány éve beépített kapu egyébként jól teljesít, hiszen aki a megengedett 50 km/ó-nál többel halad át alatta, automatikusan büntetést kap, és ez - legalábbis az érintett szakaszon - korlátozta a száguldozást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér