Nagyon úgy tűnik, hogy valaki nem mond igazat a Mátrai erőmű eladásáról

politika
2020 január 11., 08:38

"Valaki [...] nem mond igazat" - írja Facebook-oldalán Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a botrányoktól terhelt, veszteséges Mátrai Erőmű felvásárlásáról. Ezt arra alapozza, hogy míg Orbán Viktor azt állította, hogy felkérésére egy nemzetközi vagyonbecslő cég vizsgálja a cég értékét, amit majd a vizsgálat lezárultával nyilvánosságra is hoznak, a gyerekkori jóbarátjához, Mészáros Lőrinchez kötődő Opus Global Nyrt. már 2019. december 23-án arról tájékoztatta a tőzsdei befektetőket, hogy azon a napon társaságuk végleges szerződést kötött az állami MVM Zrt.-vel a Mátrai Erőműben meglévő 72,66 százalékos tulajdoni hányaduk eladásáról.

link Forrás

"A polgári jog értelmében a felek megnevezése, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában nem tud érvényes szerződés létrejönni" - írja bejegyzésében Tóth, aki szerint az Opus nyilatkozata alapján csak arra lehet következtetni, hogy a felek a vételárban is megegyeztek, míg a miniszterelnök nyilatkozata ennek ellentétére utal.

"Valaki tehát nem mond igazat" - írja Tóth, aki ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kideríteni, végül is mennyit fizet az állam Orbán Viktor barátjának egy veszteséget termelő erőműért.

A szerződéskötés december 23-i bejelentése után közérdekű adatkéréssel fordultunk az MVM-hez a vételi szerződés tárgyában. Az MVM végül 2020. január 10-én, péntek este 9:31-kor válaszolt munkatársunknak, amiben azzal magyarázzák az Opus tőzsdei nyilatkozata és az Orbán Viktor által január 9-i sajtótájékoztatóján közöltek közti ellentétet, hogy a december 23-án kötött szerződésben arról állapodtak meg az Opus Global Nyrt-vel és a Satus Energy Magántőkealappal, hogy az MVM egy "független, nemzetközileg elismert cégértékelő szakértő által megállapított értéken" veszi meg a Mátrai Erőművet.

Az Opus Global is módosította a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent eredeti közelményét. Kihúzták belőle, hogy "kölcsönösen előnyös és racionális üzleti feltételek mellett" állapodtak meg az adásvételről, melyet a tervek szerint 2020. február 15-ig, de legkésőbb 2020. március 15-ig véglegesítenek.