Újraválasztották Tajvan függetlenségpárti elnökét

külföld
2020 január 11., 16:46

Újraválasztották Tajvan függetlenségpárti elnökét, Caj Jing-vent. Caj a jelentések szerint fölényes győzelmet aratott a Kínával szorosabb kapcsolatot propagáló riválisa, Han Kuo-ju felett. Tajvant Kína szakadár tartománynak kezeli.

Tajvan újraválasztott elnöke. Caj Jing-ven (j) újonnan megválasztott alelnökével William Lajjal a parlamenti választáson abszolút többséget szerzett pártjuk, a Demokratikus Haladó Párt székháza előtt ünneplik diadalukat 2020. január 11-én.
photo_camera Tajvan újraválasztott elnöke. Caj Jing-ven (j) újonnan megválasztott alelnökével William Lajjal a parlamenti választáson abszolút többséget szerzett pártjuk, a Demokratikus Haladó Párt székháza előtt ünneplik diadalukat 2020. január 11-én. Fotó: SAM YEH/AFP

A 17. század végétől a 19-ig század végéig a Csin-birodalomhoz, onnantól a második világháború végéig Japánhoz tartozó szigetre vonultak vissza 1949-ben a kínai polgárháborúban vesztes nacionalista erők, akik itt kiáltották ki saját kínai köztársaságukat - az Egyesült Államok Richard Nixon legendás kínai látogatásáig Tajvant ismerte el hivatalosan Kínaként.

A szigetet évtizedekig uralták az idemenekült nacionalisták, de a múlt század kilencvenes éveitől megerősödött a függetlenségpárti mozgalom.

Caj győzelmi beszédében azt követelte Kínától, hogy hagyjon fel a fenyegetőzéssel a sziget fegyveres megszállásáról. Caj nem csupán saját győzelmét ünnepelheti, pártja a Demokratikus Haladó Párt a parlamentben is abszolút többséget szerzett.