Völner szerint Orbán jogszabályváltozást kért, nem pedig azt, hogy ne fizessék ki a megítélt kártérítést a raboknak

POLITIKA
2020 január 11., 19:13
link Forrás

"Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő?" - tette fel magának túlhangsúlyozott gesztikulációval a költői kérdést csütörtöki, valamiért évkezdőnek nevezett, lényegében évi egyetlen sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, hogy aztán válaszul közölje magával: "tegnap konzultáltam is az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam egy fillért ne fizessünk". Az RTL szombaton megkereste az igazságügyi minisztérium államtitkárát, Völner Pált, aki szerint

"a miniszterelnök úr úgy értette, hogy az Európában kialakult keretrendszert kell felülvizsgálnunk, és ezek alapján ne fizessünk, hanem alkossunk új keretrendszert".

A "keretrendszert", amiről Völner beszél, valójában a Fidesz-kormány alkotta és a kétharmados kormánytöbbség szavazta meg, mondta el az RTL-nek Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bíróság társelnöke. A kártérítést megítélő jogerős ítéleteket is magyar bíróságok hozták.

"a miniszterelnök úr úgy értette, hogy az Európában kialakult keretrendszert kell felülvizsgálnunk, és ezek alapján ne fizessünk, hanem alkossunk új keretrendszert".


Orbán amúgy sajtótájékoztatója "dolgok, amik az igazságérzetemet borzalják" szegmensének - amiben még azon is felháborodott, hogy a magyar államnak kártérítést kell fizetnie azoknak a roma gyerekeknek, akiket szegregáltak - végén némi jogvédőgyalázás után úgy fogalmazott: "Vállaljuk a vitát, indítsuk újra ezt a vitát, ez egy lehetetlen állapot [...] mostantól jelentsük be, hogy mi nem vagyunk hajlandók bűnözőknek", de itt újra beleveszett a sorosozásba, így némileg értelmetlenül azzal zárta, hogy "ezeket nem vagyunk hajlandók támogatni, illetve ezekkel szemben föl kell lépni".