Khamenei lemondását követelték iráni tüntetők Teheránban, közben a brit nagykövetet is letartóztatta a rendőrség

Fotó: ATTA KENARE/AFP

Egyes források szerint többszáz, mások szerint néhány ezer dühös tüntető ment az utcára szombaton Teheránban, miután az iráni hatóságok a kezdeti tagadás után beismerték, hogy tévedésből ők lőtték le légvédelmi rakétákkal az ukrán légitársaság Kijevbe tartó Boingját múlt kedden. 

A főleg fiatalokból álló tiltakozó tömeg az Amir Kabir egyetemnél, az egykori amerikai nagykövetség közelében gyűlt össze, eredetileg az áldozat emlékére szervezett megemlékezésre, ami rendszerellenes tüntetésbe fordult át. Több megosztott videó tanúsága szerint olyanokat skandáltak, hogy “Halál a diktátorra!”, “Halál a hazudozókra!”, “Khamenei, menekülj!”, illetve a légi tragédia felelőseinek megbüntetését követelték. 

A rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget és egyes jelentések szerint a tömegbe is lőttek, bár megerősített jelentés nem érkezett halálos áldozatokról. A tömeg feloszlatását a hivatalos állami hírügynökség is megerősítette, aki szerint a diákok “destruktív és radikális” jelszavakat kiabáltak.

Az utcai eseménysor közben rövid időre letartóztatták Rob Macaire brit nagykövetet, akit a tüntetők feltüzelésével vádoltak, de hamarosan elengedtek.

Donald Trump amerikai elnök szokása szerint Twitteren kommentálta az eseményeket. Azt írta, hogy az elnöksége kezdete óta Irán bátor, régóta szenvedő népe mellett áll és ott is fog állni, illtve hogy követi az eseményeket. Trump ezúttal az emberi jogok bajnokaként figyelmeztette az iráni kormányt, hogy engedjen szabad utat az emberjogi szervezetek vizsgálatainak a tüntetés és annak székergetése ügyében. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.