Khamenei lemondását követelték iráni tüntetők Teheránban, közben a brit nagykövetet is letartóztatta a rendőrség

Fotó: ATTA KENARE/AFP

Egyes források szerint többszáz, mások szerint néhány ezer dühös tüntető ment az utcára szombaton Teheránban, miután az iráni hatóságok a kezdeti tagadás után beismerték, hogy tévedésből ők lőtték le légvédelmi rakétákkal az ukrán légitársaság Kijevbe tartó Boingját múlt kedden. 

A főleg fiatalokból álló tiltakozó tömeg az Amir Kabir egyetemnél, az egykori amerikai nagykövetség közelében gyűlt össze, eredetileg az áldozat emlékére szervezett megemlékezésre, ami rendszerellenes tüntetésbe fordult át. Több megosztott videó tanúsága szerint olyanokat skandáltak, hogy “Halál a diktátorra!”, “Halál a hazudozókra!”, “Khamenei, menekülj!”, illetve a légi tragédia felelőseinek megbüntetését követelték. 

A rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget és egyes jelentések szerint a tömegbe is lőttek, bár megerősített jelentés nem érkezett halálos áldozatokról. A tömeg feloszlatását a hivatalos állami hírügynökség is megerősítette, aki szerint a diákok “destruktív és radikális” jelszavakat kiabáltak.

Az utcai eseménysor közben rövid időre letartóztatták Rob Macaire brit nagykövetet, akit a tüntetők feltüzelésével vádoltak, de hamarosan elengedtek.

Donald Trump amerikai elnök szokása szerint Twitteren kommentálta az eseményeket. Azt írta, hogy az elnöksége kezdete óta Irán bátor, régóta szenvedő népe mellett áll és ott is fog állni, illtve hogy követi az eseményeket. Trump ezúttal az emberi jogok bajnokaként figyelmeztette az iráni kormányt, hogy engedjen szabad utat az emberjogi szervezetek vizsgálatainak a tüntetés és annak székergetése ügyében. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér