A műanyag csomagolások betiltását készíti elő az Európai Bizottság

környezetvédelem
2020 január 13., 09:59
comments 187

Az Európai Bizottság környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, a litván  Virginijus Sinkevicius a német Die Welt-nek adott interjújában azt mondta,

a bizottság fontolóra veszi a műanyag csomagolás betiltását az Európai Unió egész területén

A biztos szerint az EU már egy ideje keresi a módját, hogyan mérsékelhetné az egyszerhasználatos műanyagok használatát. "Ebbe az irányba lehetne egy fontos lépés, hogy megtiltsuk az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírjuk az újrahasznosított műanyag használatát ehhez a munkafolyamathoz."

A tervezett szabályozásnak biztosan akadnak majd ellenlábasai: a tiltás a műanyagok - leginkább a polipropilén és polisztirén - több mint 10 milliárd dolláros piacát fenyegeti. Főleg, hogy a múlt évben az EU már hozott egy az iparágat sújtó intézkedést: 2021-től a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kényszeríthetné például az autógumi- vagy a kozmetikumgyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak a termelésben.

Az év végére elkészítenek egy listát is azoktól a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak - jelentette be a biztos. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.