A műanyag csomagolások betiltását készíti elő az Európai Bizottság

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Európai Bizottság környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, a litván  Virginijus Sinkevicius a német Die Welt-nek adott interjújában azt mondta,

a bizottság fontolóra veszi a műanyag csomagolás betiltását az Európai Unió egész területén

A biztos szerint az EU már egy ideje keresi a módját, hogyan mérsékelhetné az egyszerhasználatos műanyagok használatát. "Ebbe az irányba lehetne egy fontos lépés, hogy megtiltsuk az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírjuk az újrahasznosított műanyag használatát ehhez a munkafolyamathoz."

A tervezett szabályozásnak biztosan akadnak majd ellenlábasai: a tiltás a műanyagok - leginkább a polipropilén és polisztirén - több mint 10 milliárd dolláros piacát fenyegeti. Főleg, hogy a múlt évben az EU már hozott egy az iparágat sújtó intézkedést: 2021-től a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kényszeríthetné például az autógumi- vagy a kozmetikumgyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak a termelésben.

Az év végére elkészítenek egy listát is azoktól a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak - jelentette be a biztos. (Bloomberg)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.