A műanyag csomagolások betiltását készíti elő az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa, a litván  Virginijus Sinkevicius a német Die Welt-nek adott interjújában azt mondta,

a bizottság fontolóra veszi a műanyag csomagolás betiltását az Európai Unió egész területén

A biztos szerint az EU már egy ideje keresi a módját, hogyan mérsékelhetné az egyszerhasználatos műanyagok használatát. "Ebbe az irányba lehetne egy fontos lépés, hogy megtiltsuk az áruk műanyagba csomagolását, vagy előírjuk az újrahasznosított műanyag használatát ehhez a munkafolyamathoz."

A tervezett szabályozásnak biztosan akadnak majd ellenlábasai: a tiltás a műanyagok - leginkább a polipropilén és polisztirén - több mint 10 milliárd dolláros piacát fenyegeti. Főleg, hogy a múlt évben az EU már hozott egy az iparágat sújtó intézkedést: 2021-től a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kényszeríthetné például az autógumi- vagy a kozmetikumgyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak a termelésben.

Az év végére elkészítenek egy listát is azoktól a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak - jelentette be a biztos. (Bloomberg)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.