Első fokon egy évet kapott Hunvald György

Egy év letöltendő börtönbüntetést, és több mint 27 millió forint pénzbírságot szabott ki a Fővárosi Törvényszék Hunvald György egykori szocialista országgyűlési képviselőre, volt erzsébetvárosi polgármesterre. A pénzt kártérítésként Erzsébetváros önkormányzatának kell megfizetnie.

Az ügyészség eredetileg azzal vádolta Hunvaldot, hogy több mint tíz éve, a VII. kerület MSZP-s polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, akik valódi munkát nem végeztek, így negyvenötmillió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. De az ügyész szerint milliós kára származott a kerületnek abból is, hogy a polgármester korlátlan telefonhasználatot biztosított elődje, Szabó Zoltán számára.

Az ügyészség három év börtönbüntetésre tett indítványt, de a bíróság csak egy évet látott indokoltnak. A bíró az indoklása szerint Hunvald György hűtlen kezelést követett el a vádban foglalt négy megbízási szerződéssel, amelyeknél nyilvánvaló, hogy nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítés igazolások pedig fiktívek voltak.  

Az utolsó szó jogán Hunvald tagadta bűnösségét, a polgármestersége alatt történt visszaélések kapcsán azt mondta, ő csupán szemlélője volt a cselekményeknek, tevékenyen nem vett részt a csalásokban.

Az elhúzódó perben legutóbb három éve kezdeményezett perújítást a vádhatóság, miután 2015 februárjában a Fővárosi Törvényszék felmentette Hunvaldot a hűtlen kezelés vádja alól. A mostani ítélet ennek az eredménye, de első fokú, így nem jogerős.

Az ügyészség súlyosbításért, Hunvald enyhítésért fellebbezett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó