Bukhat a civiltörvény az EU Bíróságán, a Fidesz kitart

A magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal - állapította meg jelentésében Campos Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

A jelentés azt javasolja a Bíróságnak, hogy állapítsa meg: a civiltörvény indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, és rendelkezéseket tartalmaz, amelyek beleavatkoznak a védett alapjogokba (magánélet és személyes adatok védelme, egyesülési szabadság).

A „külföldről támogatott szervezetekről” szóló 2017-es törvény alapján minden civil szervezet, amely egy évben legalább 7,2 millió forint támogatást kap határainkon kívüli forrásokból, köteles magát regisztrálni a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásában és ezt a bélyeget honlapján és kiadványain feltüntetni. 

A jelentés alapján az várható, hogy a Bíróság elkaszálja a törvényt, igaz, a főtanácsnok indítványa nem köti a Bíróságot. 

A Fidesz kedd délután közleményben reagált: közölték, kitartanak a „külföldről finanszírozott Soros-szervezetek átláthatóságát célzó törvény mellett”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó