Bukhat a civiltörvény az EU Bíróságán, a Fidesz kitart

politika
2020 január 14., 15:13

A magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal - állapította meg jelentésében Campos Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

A jelentés azt javasolja a Bíróságnak, hogy állapítsa meg: a civiltörvény indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, és rendelkezéseket tartalmaz, amelyek beleavatkoznak a védett alapjogokba (magánélet és személyes adatok védelme, egyesülési szabadság).

A „külföldről támogatott szervezetekről” szóló 2017-es törvény alapján minden civil szervezet, amely egy évben legalább 7,2 millió forint támogatást kap határainkon kívüli forrásokból, köteles magát regisztrálni a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásában és ezt a bélyeget honlapján és kiadványain feltüntetni. 

A jelentés alapján az várható, hogy a Bíróság elkaszálja a törvényt, igaz, a főtanácsnok indítványa nem köti a Bíróságot. 

A Fidesz kedd délután közleményben reagált: közölték, kitartanak a „külföldről finanszírozott Soros-szervezetek átláthatóságát célzó törvény mellett”.