Izzik az amerikai baloldal: Warren szerint Sanders azt mondta, egy nő nem tudja legyőzni Trumpot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Kitört a háború az amerikai demokraták baloldalán: Elizabeth Warren és Bernie Sanders stábjai, akik eddig leginkább finoman támogatták egymást, keményen egymásnak estek.

Az első felvonást a Politico hétvégi cikke hozta el: eszerint a Sanders-kampány aktivistái olyan szövegekkel próbálják meggyőzni a szavazókat, miszerint Warren „csak a jobban képzett, tehetősebb rétegek körében népszerű, olyanok között, akik úgyis a demokratákra fognak szavazni, és így nem lehet új választókat megszólítani”. A lap cikke szerint ez az érv szerepelt az aktivistáknak kiadott kommunikációs anyagban. 

Warren válaszul közölte, csalódottan hallja, hogy Sanders az aktivistáin keresztül támadja őt, míg Sanders azt mondta, ő soha nem mondott semmi rosszat Warrenről, akit a barátjának tart, de lehet, hogy a több száz embere között van olyan, aki néha olyasmit mond, amit nem kéne.

Hétfőn aztán sokkal élesebbé vált az ellentét. A CNN-en megjelent egy cikk arról, hogy Warrenhez közel álló források szerint Sanders azt mondta 2018 végén egy magánbeszélgetésükön, hogy szerinte „egy nő nem tudja megverni Trumpot 2020-ban”.

A demokrata párt progresszív, identitáspolitikus oldalán ez nagyon súlyos vád. 

A névtelen forrásokra alapozó, nagy vihart kavaró cikk után nem sokkal Warren közleményt adott ki, amiben többek között azt írja:

„Felmerült a beszélgetésünkön, hogy szerintem tudna nyerni egy nő, ő nem értett egyet ezzel. Ennél többet nem akarok mondani a magánbeszélgetésünkről, mert sokkal több minden közös Bernie-ben és bennem, mint ami elválaszt.”

Sanders annyit válaszolt: nevetséges azt hinni, hogy ilyesmit mondott volna, és azzal vádolta a Warren-stábot, hogy hazudnak a találkozóról, amin egyébként ott sem voltak.

„Azt mondtam, hogy Donald Trump szexista, rasszista és hazudik, aki mindenből fegyvert tud csinálni. Azt gondolom-e, hogy egy nő nyerni tud 2020-ban? Persze! Végül is Hillary Clinton is hárommillióval több szavazatot szerzett”, mondta.

Azt mindketten elismerik, hogy mindez egy olyan beszélgetésen hangzott el, amin csak ők ketten voltak ott - innen tehát már az a kérdés, ki hogyan értelmezi az ott elhangzottakat. Az viszont mindenképpen látványos, hogy a két politikus, akik balra állnak a demokrata mainstreamtől (Sanders sokkal inkább, Warren kevésbé) eddig nem támadták egymást, most viszont megváltozott a légkör. A következő demokrata vitát amerikai idő szerint kedd este tartják.

Az országos felmérések alapján egyébként egyértelműen Joe Biden a demokrata esélyes, 27,7 százalékos támogatottsággal, a második Bernie Sanders 18,2-vel, Warren 15,7 százalék körül áll - erről részletesen itt írtunk.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó