Akár életfogytiglan is várhat a két hollandra, akik húsz kiló droggal buktak le a Szigeten

bűnügy
2020 január 15., 11:48

Lezárta a nyomozást a rendőrség a Sziget fesztivál történetének legnagyobb drogfogásában, és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol vádemelést a két holland fiatal ellen, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Ahogy augusztusban írtuk, már a tavalyi Sziget első napján észrevették a biztonsági őrök, hogy szokatlanul nagy a forgalom az egyik sátornál. Miután kiderült, hogy a 21 és 22 éves holland fiatalok drogot árulnak, értesítették a rendőrséget.

Kettejüktől aztán 20 kilogramm, összesen 20 ezer adag, a feketepiacon 100 millió forintnyi értékű kábítószert, nagyrészt füvet, kisebb részben ecstasyt foglaltak le a rendőrök.A vegyész szakértő szerint a fiataloktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese. Ebből minden második embert elláthattak volna droggal a 40 ezres fesztiválon. A BRFK megerősítette azt a korábbi hírt is, mely szerint az egyik fiatal a holland nemzeti atlétikai csapat tagja.

A drog egy részét a csomagmergőrzőben, egy másik részét pedig később, egy autóban találták meg:

Amikor augusztusban előállították, majd kihallgatták őket, a gyanúsítottak nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését és érdemben nem tettek vallomást. Ezt követően őrizetbe vették őket. A két fiatalt 2019 novemberében újra kihallgatták, ekkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Azokat elfogadták, ugyanakkor továbbra sem ismerték be a kábítószer-kereskedelmet. A nyomozóhatóság ugyanakkor úgy értékelte, hogy a kábítószer-kereskedelem kétséget kizáróan bizonyítást nyert.

Mivel a vevőket nem sikerült azonosítani, nem tudták megállapítani, mennyi kábítószert adtak el a gyanúsítottak, akik elárulták, hogy a drog nem Magyarországról származik.

Jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelemért

5-20 év börtönt, de akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak.(MTI)