Enyhítették a büntetését a volt rakamazi polgármesternek, aki tanösvényt szeretett volna építeni, de elszámolást hamisított

bűnügy
2020 január 15., 17:50

A másodfokú bíróság enyhítette a volt rakamazi polgármester büntetését, aki világhírű, 78 ezer turistát vonzó tanösvényt szeretett volna építeni 660 millió forintból, de végül ő is és a projekt is belebukott az elszámoláshamisításba- írja az MTI.

A város volt fideszes polgármesterét, Farkas Ernőt költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettsége elmulasztásának bűntette miatt ítélte el első fokon a Debreceni Járásbíróság még 2019 februárjában.

Akkor két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ez enyhült most egy év, két évre felfüggesztett börtönre. A bíróság ráadásul előzetes mentesítésben részesítette Farkast, vagyis nem számít majd büntetett előéletűnek.

Szintén enyhítést kapott az ügy három másik vádlottja - azok a cégvezetők, akik 2010-ben segítettek a polgármesternek a költségvetési csalásban.

Nem teljesítették a beígért feltételeket

Rakamaz polgármestere még 2009-ben kapott 526 milliós uniós, vissza nem térítendő támogatást, amiből létre szerette volna hozni a Rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvényt.

A tervek szerint 2200 méteren épült volna vízi tanösvény, Nagy Békaház névre hallgató látogató központ és kiállító terem, Kis Teknősbékaház a környező állatvilág bemutatására, korszerűsítették volna a rakamazi szabadstrandot, csónakkiemelő öblöt létesítettek volna a kempingben. 

A tanösvényhez nagy álmok is fűződtek, 2014-re 78 650 látogatót ígértek, és arra számítottak, hogy nem csak ország minden pontjáról, de a határon túlról is özönleni foglak a turisták. 

Mindebből szinte semmi nem valósult meg, 2012-ben nagy csúszással átadták a projekt első szakaszát, de úgy, hogy több beígért munkát nem végeztek el, papíron viszont az el nem végzett munkát is igazolták és kifizették. Az egész komplexummal hatalmas gondok volt, például a Nagy Teknősbékaházba nem vezettek áramot, a tervezett nagy akváriumból pedig kifelejtették a vizet, az üveget és a szigetelést is. A polgármester a kivitelezésnél három céggel játszott össze és tüntette fel hamisan a projekt adatait a jegyzőkönyvben.

Időközben Farkast Bodnár László váltotta a polgármesteri székben, aki még 2015-ben tett feljelentést az akkori polgármester ellen, ezután kezdődött meg a nyomozás.