Nem elég a pénz, amit félretett a kormány a bicikliversenyre, de Budapest nem akarja kipótolni

sport
2020 január 15., 07:16

„Fontosnak tartjuk, hogy legyenek nemzetközi versenyek a fővárosban, de ezek nem kerülhetnek egy fillérébe sem az itt élő polgároknak. Sem közvetett, sem közvetlen módon” - mondta Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának a Giro d'Italia nevű olasz kerékpárversenyről, ami májusban Budapestről fog indulni. 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint viszont nem lesz egyszerű beleférni a 7,8 milliárdos keretbe, amit eddig elkülönítettek a Giróra. Elmondása szerint a pénz nagy része az olasz szervezőknek jár, akik Budapestre szállítják a csapatokat, gondoskodnak az elszállásolásukról, ellátásukról, a médiáról és a verseny szakmai hátteréről. 

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Révész szerint érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy két napra ingyenessé tegyék a közösségi közlekedést, és érdemes lenne a belvárostó távolabb parkolóhelyeket kialakítani, aminek persze költségei vannak. A kormánybiztos nem árulta el, hogy pontosan mekkora összeget szeretnének kapni a fővárostól, de a Népszava szerint több százmillió forintról van szó. 

Az egyéni indulásos időfutamot a Hősök tere és a Budai Vár között rendezik meg, vasárnap pedig Budapestről indul a második szakasz. Az útvonalat még mindig nem véglegesítették, nem biztos például, hogy használhatják a felújításra szoruló Lánchidat, ráadásul azon a hétvégén tartják Budapesten a női kézilabda Final Fourt, az Európa futást, sőt másnap kezdődik az úszó Európa-bajnokság is.