Putyin átszabná az orosz alkotmányt

külföld
2020 január 15., 16:58
photo_camera Fotó: Vladimir Pesnya/Sputnik

Miután az orosz törvényhozásban mondott évértékelő beszédében nagy vonalakban ismertette, hogy hogyan alakítaná át az ország közjogi berendezkedését, Vlagyimir Putyin rögtön munkához is látott. 

Szerdán 

Az új miniszterelnök Mihail Misusztyin, a Szövetégi Adószolgálat vezetője lesz.

Putyin bejelentette: az alkotmányt úgy módosítaná, hogy elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága, miközben

indítványozta, hogy kikerüljön az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.

A negyedik elnöki ciklusát töltő Putyinnak a jelenlegi jogszabályok értelmében 2024-ben távoznia kellene posztjáról. Az elnök javasolta, hogy az alkotmány módosítása után a miniszterelnök és a miniszterek kinevezésének joga az elnökről a parlamentre szálljon át. Hozzátette: szerinte Oroszország nem maradna stabil egy parlamentáris rendszerben, ezért az elnöknek megmaradna a joga a miniszterelnök és a kormány menesztésére.

Az Euronews elemzői szerint Putyin a javaslattal azt készítheti elő, hogy a 2024-ig szóló elnöki ciklusa után átül a miniszterelnöki székbe, ahogy tette 2008 és 2012 között.