David Attenborough: A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk

klímaváltozás
2020 január 16., 13:16

„A világ a válsággal szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést” - hangsúlyozta David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség egy csütörtökön sugárzott interjújában.

Attenborough szerint a klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket évről évre félresöpörtük, és azzal hitegettük magunkat, hogy a következő húsz évben majd megoldjuk azokat. „A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk” - fűzte hozzá a BBC-nek adott interjúban.

Az ENSZ a napokban tette közzé jelentését, miszerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb a méréseink kezdete óta. A nemzetközi szervezet egyúttal figyelmeztetett rá, hogy a felmelegedés miatt várhatóan szaporodik a szélsőséges időjárási jelenségek száma.

A tudós leszögezte, hogy azonnali cselekvésre van szükség: „Nem mondogathatjuk tovább, hogy van még remény, és hagyjuk a jövő évre. Változtatnunk kell" - mondta. A veterán tévés emlékeztetett rá, hogy a közvéleményben hatalmasat változott a klímaváltozás megítélése, különösen a fiatalok körében, és a politikusoknak muszáj hallgatniuk erre.

„Meg kell értenünk, hogy ez már nem játék, nem kis vitákról, érvekről és kompromisszumokról szól. Ez egy sürgető probléma, amit meg kell oldani. Ráadásul azt is tudjuk, hogyan csináljuk. Az a paradox helyzet állt elő, hogy tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük. És minden évvel, amelyben ezt elmulasztjuk, egyre nehezebb és nehezebb lesz elérni a célt” - mondta.

Attenborough világszerte nagyon népszerű természettel kapcsolatos tévéműsorai révén. A kék bolygó II. című sorozata felhívta a figyelmet arra, hogy milyen károkat okoz a tengerekben és óceánokban úszó rengeteg műanyag szemét a vizek élővilágában.

A tudós arról is beszélt, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben nagy előrelépést jelentene, ha Kína jelentősen visszafogná karbonkibocsátását. „Mindenki felsorakozna mögé. Ez lehetne a remélt nagy változás” - tette hozzá. (MTI)