Rétvári Bence szerint a gyöngyöspatai pert indító alapítvány akadályozza a békés egymás mellett élést

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A gyöngyöspatai romákat képviselő az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azért kért pénzbeli kártérítést, hogy "a szegregációra hivatkozva lejárassa Magyarországot a nemzetközi színtéren," mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint Rétvári Bence kijelentette, hogy a szegregáltan oktatott gyerekek kártérítéséért pert indító szervezet 

"tevékenysége csak arra alkalmas, hogy nehezebbé tegye romák és nem romák együttélését, és akadályozza a békés egymás mellett élést."

A kormánypárti politikus ismertette, hogy a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletének, a százmillió forint megfizetésének, a tankerület és az önkormányzat a határidőig nem tett eleget. 

"A kormány elismeri, hogy a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek jár a kártérítés, de az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként, képzésként kapják meg,"

mondta. Rétvári szerint a "gyerekek érdekét az szolgálja, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához."

Igazságtalan

A Debreceni Ítélőtábla összesen 99 millió forintot ítélt meg azoknak a romáknak, akiket 2004 és 2017 közt szegregáltan oktattak a helyi általános iskolában. Ez konkrétan azt jelentette, hogy külön osztályba kellett járniuk, nem vitték őket osztálykirándulni, nem vehettek részt az úszásoktatáson, és nem ugyanúgy tartották nekik a tanórákat. 

Orbán Viktor múlt héten igazságtalannak nevezte, hogy „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó