Az iráni elnök „globális uszítónak” nevezte Trumpot

külföld
2020 január 18., 16:06

Haszan Róháni „globális uszítónak” nevezte Donald Trump amerikai elnököt, aki az iráni elnök szerint a hivatali ideje alatt a világ több régiójában is csak rontott a helyzeten.

Több válság van ma, mint Trump elnöksége előtt, az utóbbi 2 évben ő és az amerikai kormányzat világszerte csak nyugtalanságot szított – mondta Róháni a délkelet-iráni Záhedán városban elmondott beszédében. Nemcsak Iránban, hanem Irakban, Szíriában, Libanonban, Afganisztánban és mindenhol csak bajt okozott – mondta Trumpról.

Haszan Róháni iráni elnök (jobbra) fogadja a hivatalos látogatáson Iránban lévő Kövér László magyar házelnököt Teheránban 2016. november 12-én.
photo_camera Haszan Róháni iráni elnök (jobbra) fogadja a hivatalos látogatáson Iránban lévő Kövér László magyar házelnököt Teheránban 2016. november 12-én. Fotó: Az iráni elnökség hivatalos honlapja/MTI

Az USA azzal vádolja Iránt, hogy destabilizálja a Közel-Keletet, és terrorszervezeteket támogat. A két ország viszonya különösen feszültté vált azóta, hogy Washington 2018 májusában felmondta a 2015-ben Bécsben kötött többhatalmi atomalkut. Idén január elején pedig az USA célzott támadással megölte Kászim Szulejmáni iráni kémfőnököt, majd erre reagálva az iráni hadsereg csapásokat mért olyan iraki bázisokra, ahol amerikai katonák is szolgálnak.

Róháni szerint Irán már bebizonyította, nemcsak az ellenállásra, hanem diplomáciai kezdeményezésekre is készen áll, de Teherán cserébe elvárja az országa és népe iránti tiszteletet. (MTI)