Az amerikai Védelmi Minisztérium 2015-ben elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt

külföld
2020 január 19., 10:54
comments 57

FRISSÍTÉS 20:02

Ez a poszt a Washington Post egy 2015-ös cikkének szemléje, a januári dátum stimmel, de az évszám nem, figyelmetlenségből frissnek hittük, ezért szemléztük. A posztban szereplő esemény természetesen megtörtént, de nem 2020-ban, hanem 2015-ben. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

A Pentagon nem tud elszámolni egy kb. félmilliárd dollár (151,7 milliárd forint) értékű fegyverszállítmánnyal, amit az amerikaiak a jemeni kormány megsegítésére küldtek - jelentette az amerikai Védelmi Minisztérium beszámolójára hivatkozva a Washington Post. Félő, hogy a fegyvereket, repülőket, helikoptereket, drónokat, szárazföldi szállítójárműveket és katonai felszerelést tartalmazó segélycsomag elemei az Iránnal szövetséges jemeni lázadók vagy az al-Kaida terrorszervezet kezébe kerültek.

A Pentagon az esetek többségében követi, hogy mi történik a segélyként külföldi partnereihez juttatott fegyverekkel, a jemeni kormány azonban már nincs abban az állapotban, hogy erről adatot tudjon szolgáltatni az amerikaiaknak, főleg mióta az Egyesült Államok kivonta katonai tanácsadóit a polgárháború sújtotta országból, és a nagykövetségét is bezárta.

Jemenben az Iránból támogatott síita húszi lázadók megdöntötték a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok által is támogatott kormány uralmát, így számos katonai bázist vontak az uralmuk alá. Éppen ezért valószínű, hogy a kormány megsegítésére küldött amerikai fegyverek legalább egy része is a lázadók kezébe került.

Miután a kormány elvesztette ellenőrzését az ország jelentős része felett, az amerikaiak természetesen leállították a további segélyezést, a korábban elküldött fegyverek azok, amikről nem tudni semmit. A Pentagon szakértői szerint a helyzet ugyan kínos, de nem valószínű, hogy az amerikai fegyverek nagyon felborítanák az erőviszonyokat a térségben, így is Jemenben birtokolják a legtöbb lőfegyvert az Egyesült Államok után, és az ország bazáraiban már az utóbbi években sem ütközött nagy nehézségbe az sem, hogy valaki nehézfegyvereket vásároljon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt