Az amerikai Védelmi Minisztérium 2015-ben elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt

FRISSÍTÉS 20:02

Ez a poszt a Washington Post egy 2015-ös cikkének szemléje, a januári dátum stimmel, de az évszám nem, figyelmetlenségből frissnek hittük, ezért szemléztük. A posztban szereplő esemény természetesen megtörtént, de nem 2020-ban, hanem 2015-ben. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

A Pentagon nem tud elszámolni egy kb. félmilliárd dollár (151,7 milliárd forint) értékű fegyverszállítmánnyal, amit az amerikaiak a jemeni kormány megsegítésére küldtek - jelentette az amerikai Védelmi Minisztérium beszámolójára hivatkozva a Washington Post. Félő, hogy a fegyvereket, repülőket, helikoptereket, drónokat, szárazföldi szállítójárműveket és katonai felszerelést tartalmazó segélycsomag elemei az Iránnal szövetséges jemeni lázadók vagy az al-Kaida terrorszervezet kezébe kerültek.

A Pentagon az esetek többségében követi, hogy mi történik a segélyként külföldi partnereihez juttatott fegyverekkel, a jemeni kormány azonban már nincs abban az állapotban, hogy erről adatot tudjon szolgáltatni az amerikaiaknak, főleg mióta az Egyesült Államok kivonta katonai tanácsadóit a polgárháború sújtotta országból, és a nagykövetségét is bezárta.

Jemenben az Iránból támogatott síita húszi lázadók megdöntötték a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok által is támogatott kormány uralmát, így számos katonai bázist vontak az uralmuk alá. Éppen ezért valószínű, hogy a kormány megsegítésére küldött amerikai fegyverek legalább egy része is a lázadók kezébe került.

Miután a kormány elvesztette ellenőrzését az ország jelentős része felett, az amerikaiak természetesen leállították a további segélyezést, a korábban elküldött fegyverek azok, amikről nem tudni semmit. A Pentagon szakértői szerint a helyzet ugyan kínos, de nem valószínű, hogy az amerikai fegyverek nagyon felborítanák az erőviszonyokat a térségben, így is Jemenben birtokolják a legtöbb lőfegyvert az Egyesült Államok után, és az ország bazáraiban már az utóbbi években sem ütközött nagy nehézségbe az sem, hogy valaki nehézfegyvereket vásároljon.