Az amerikai Védelmi Minisztérium 2015-ben elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt

külföld
2020 január 19., 10:54
comments 57

FRISSÍTÉS 20:02

Ez a poszt a Washington Post egy 2015-ös cikkének szemléje, a januári dátum stimmel, de az évszám nem, figyelmetlenségből frissnek hittük, ezért szemléztük. A posztban szereplő esemény természetesen megtörtént, de nem 2020-ban, hanem 2015-ben. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

A Pentagon nem tud elszámolni egy kb. félmilliárd dollár (151,7 milliárd forint) értékű fegyverszállítmánnyal, amit az amerikaiak a jemeni kormány megsegítésére küldtek - jelentette az amerikai Védelmi Minisztérium beszámolójára hivatkozva a Washington Post. Félő, hogy a fegyvereket, repülőket, helikoptereket, drónokat, szárazföldi szállítójárműveket és katonai felszerelést tartalmazó segélycsomag elemei az Iránnal szövetséges jemeni lázadók vagy az al-Kaida terrorszervezet kezébe kerültek.

A Pentagon az esetek többségében követi, hogy mi történik a segélyként külföldi partnereihez juttatott fegyverekkel, a jemeni kormány azonban már nincs abban az állapotban, hogy erről adatot tudjon szolgáltatni az amerikaiaknak, főleg mióta az Egyesült Államok kivonta katonai tanácsadóit a polgárháború sújtotta országból, és a nagykövetségét is bezárta.

Jemenben az Iránból támogatott síita húszi lázadók megdöntötték a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok által is támogatott kormány uralmát, így számos katonai bázist vontak az uralmuk alá. Éppen ezért valószínű, hogy a kormány megsegítésére küldött amerikai fegyverek legalább egy része is a lázadók kezébe került.

Miután a kormány elvesztette ellenőrzését az ország jelentős része felett, az amerikaiak természetesen leállították a további segélyezést, a korábban elküldött fegyverek azok, amikről nem tudni semmit. A Pentagon szakértői szerint a helyzet ugyan kínos, de nem valószínű, hogy az amerikai fegyverek nagyon felborítanák az erőviszonyokat a térségben, így is Jemenben birtokolják a legtöbb lőfegyvert az Egyesült Államok után, és az ország bazáraiban már az utóbbi években sem ütközött nagy nehézségbe az sem, hogy valaki nehézfegyvereket vásároljon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.