A jazidi népirtás értelmi szerzője az Iszlám Állam új vezére

Két hírszerző ügynökség is megerősítette, hogy ellentétben azzal, amit a terrorszervezet korábban állított, nem Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasinak, hanem Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az ISIS új vezetőjét - írja a Guardian. Az Iszlám Állam korábbi vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit tavaly októberben likvidálta az amerikai hadsereg. 

A férfi a szervezet egyik alapítótagja, az ő nevéhez köthető az iraki jazidi kisebbség rabszolgasorba taszítása, és ő felügyelt több, a világ különböző pontján végrehajtott terrorakciót. A Guardian információi szerint al-Salbit már néhány órával al-Bagdadi halála után kinevezték. Az ISIS által korábban kiadott név az ő álneve volt, ami a hírszerző ügynökségek előtt nem volt ismert.

Három hónappal az al-Bagdadi ellen elkövetett merénylet után már teljesebb képet raktak össze a helyi és a nyugati kémszolgálatok, és rájöttek, al-Salbi a legfőbb döntéshozó. A profilja alapján harcedzett veterán, aki mindig bizonyította hűségét al-Bagdadi és a terrorszervezet iránt.

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-SalbiFotó: Twitter

al-Salbi az Iszlám Állam ideológiájának egyik legbefolyásosabb alakítója. Iraki türkmén családban született Tal Afarban, ő az egyike a szervezet kevés nem arab származású vezetőinek. A férfi a moszuli egyetemen tanulta az iszlám jogrendszert, a saríát, és nagyon komoly szerepe lehetett a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban és a jazidi nők elrablásában, akik aztán Iszlám Állam katonáinak a szexrabszolgái lettek.

Még 2004-ben vették őrizetbe az amerikaiak, egy nyugat-iraki börtönben tartották fogva, itt ismerkedett meg al-Bagdadival. A hírek szerint legalább egy fia van.  Az amerikai külügyminisztérium előtt személye ismert volt, al-Bagdadi halála előtt 5 milliós dolláros nyomravezetői díjat kínáltak annak, aki hasznos információval rendelkezik róla.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó