Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

A szervezet hétfő délután sajtóközleményt adott ki, melyben azt írják, pert indítanak az MTI ellen. 

„Csuka Tamás református lelkész határozottan tagadja, hogy arról beszélt volna, miszerint a Magyar Helsinki Bizottság csótányokat juttatott be a váci börtönbe. Pedig az MTI, a nemzeti hírügynökség tegnapi tudósítása ezt állítja. Itt valaki hazudik. Hogy kiderülhessen a teljes igazság, ki hazudik, ki sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mi az MTI-t fogjuk beperelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján” 

- írják.

A botrány tegnap robbant ki a volt református tábori püspök, Csuka Tamás körül, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta vasárnap Kismaroson, hogy a Helsinki gyufásdobozokban csempészett be csótányokat a börtönbe, hogy ezzel bizonyítsák a cellák embertelen viszonyait. Mindezt annak kapcsán mondta példaként, hogy „a civilek által kifejtett lejárató tevékenységet” ő is megtapasztalta. Ezután a szervezet jelezte, beperlik a püspököt. Hétfő délelőtt az Index azt írta, megkeresték Csuka Tamást, aki telefonon azt mondta nekik, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás során „teljesen kiforgatták a szavait”. 

Csuka a portálnak azt mondta, a málenkij robot áldozataira tartott megemlékezésen ő arról beszélt, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”.

A címlapképen a váci börtön látható, a fotót Mónus Márton/MTI készítette.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó