Beperli az MTI-t a Magyar Helsinki Bizottság

POLITIKA
2020 január 20., 13:23

A szervezet hétfő délután sajtóközleményt adott ki, melyben azt írják, pert indítanak az MTI ellen. 

„Csuka Tamás református lelkész határozottan tagadja, hogy arról beszélt volna, miszerint a Magyar Helsinki Bizottság csótányokat juttatott be a váci börtönbe. Pedig az MTI, a nemzeti hírügynökség tegnapi tudósítása ezt állítja. Itt valaki hazudik. Hogy kiderülhessen a teljes igazság, ki hazudik, ki sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, mi az MTI-t fogjuk beperelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján” 

- írják.

A botrány tegnap robbant ki a volt református tábori püspök, Csuka Tamás körül, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta vasárnap Kismaroson, hogy a Helsinki gyufásdobozokban csempészett be csótányokat a börtönbe, hogy ezzel bizonyítsák a cellák embertelen viszonyait. Mindezt annak kapcsán mondta példaként, hogy „a civilek által kifejtett lejárató tevékenységet” ő is megtapasztalta. Ezután a szervezet jelezte, beperlik a püspököt. Hétfő délelőtt az Index azt írta, megkeresték Csuka Tamást, aki telefonon azt mondta nekik, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás során „teljesen kiforgatták a szavait”. 

Csuka a portálnak azt mondta, a málenkij robot áldozataira tartott megemlékezésen ő arról beszélt, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”.

A címlapképen a váci börtön látható, a fotót Mónus Márton/MTI készítette.