Leszedték Pokorni Zoltán nyilas nagyapjának a nevét a hegyvidéki Turul-szoborról

POLITIKA
2020 január 20., 14:27

A Hegyvidéki Önkormányzat közleményben tudatta: munkatársai Pokorni Zoltán polgármester kérésére január 17-én eltávolították el a rézlapot - írja az ATV.hu.

Az önkormányzat közleménye szerint a kerület II. világháborús áldozatainak névsora több rézlapon szerepel, közülük egy korábban megrongálódott, ezt szintén leszerelték. A rézlapokat Pokorni József nevének eltávolítása és a megrongálódott lemez restaurálása után visszahelyezik a szobor talpazatára.

Ahogy korábban mi is írtuk, a hegyvidéki polgármester könnyek között mondott beszédet abban a Maros utcai rendelőintézetben, ahol a nyilasok a hírhedt tömeggyilkos Kun Páter vezetésével 84 embert öltek meg 1945. január 12-én. Akkor ezt mondta nagyapjáról a fideszes politikus: 

“A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt”. 

Pokorni az új kerületi képviselő-testület alakuló ülésén maga kezdeményezte, hogy vegyék le Pokorni József nevét a Turul-szoborról, amelyen a kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható.