Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tiszában

környezetvédelem
2020 január 22., 15:33

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, a Tiszta víz, boldog Tisza programban – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője. A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amivel hatékonyabbá tehetők a folyótisztítási akciók.

A program a Tisza forrásánál, Ukrajnában, Kárpátalján indul, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek. A fő cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá, és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezése után létrejön egy honlap is, ami oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását. A nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak – írták.

Az áradó Tisza vizében úszó körbálák a Tiszaburához tartozó Pusztataskony határában 2017. december 19-én
photo_camera Az áradó Tisza vizében úszó körbálák a Tiszaburához tartozó Pusztataskony határában 2017. december 19-én Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A Tiszta víz, boldog Tisza projekt az orosz befolyású Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB.) 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.

A PET Kupa 7 éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra – áll a közleményben. (MTI)