45 milliárd forintnyi büntetést kapott Kanadában a Volkswagen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kanada történetének legnagyobb környezetvédelmi bírságát kapta a Volkswagen, amiért 128 ezer, a megengedettnél több káros anyagot kibocsátó autót importált az országba, írja a Reuters. A bíróság döntése értelmében a német cég 196,5 millió kanadai dollárt, vagyis több, mint 45 milliárd forintot kénytelen fizetni. 

Egy 2015-ös, németországi tüntetés Fotó: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Az ügyész szerint a döntés a közérdeket szolgálja, és tükrözi a cég magatartásának súlyosságát. A Volkswagen elfogadta a döntést, és közleményében azt írja, az általuk befizetett pénzt környezetvédelmi projektekre fordítják majd. 

A Volkswagennek eddig 30 milliárd eurójába került a 2015-ben kirobbant dízelbotrány, múlt héten éppen Lengyelországban kaptak bírságot. Négy és fél éve derült fény arra, hogy a cég úgy bütykölte meg a „tiszta dízel”-üzemű autóinak szoftverét, hogy a teszteken a kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége a határ alatt maradjon, normál üzemben azonban az autók kibocsátási értékei jóval a határérték fölött voltak. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó