45 milliárd forintnyi büntetést kapott Kanadában a Volkswagen

Kanada történetének legnagyobb környezetvédelmi bírságát kapta a Volkswagen, amiért 128 ezer, a megengedettnél több káros anyagot kibocsátó autót importált az országba, írja a Reuters. A bíróság döntése értelmében a német cég 196,5 millió kanadai dollárt, vagyis több, mint 45 milliárd forintot kénytelen fizetni. 

Egy 2015-ös, németországi tüntetés Fotó: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Az ügyész szerint a döntés a közérdeket szolgálja, és tükrözi a cég magatartásának súlyosságát. A Volkswagen elfogadta a döntést, és közleményében azt írja, az általuk befizetett pénzt környezetvédelmi projektekre fordítják majd. 

A Volkswagennek eddig 30 milliárd eurójába került a 2015-ben kirobbant dízelbotrány, múlt héten éppen Lengyelországban kaptak bírságot. Négy és fél éve derült fény arra, hogy a cég úgy bütykölte meg a „tiszta dízel”-üzemű autóinak szoftverét, hogy a teszteken a kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége a határ alatt maradjon, normál üzemben azonban az autók kibocsátási értékei jóval a határérték fölött voltak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó