A kormány 6686 munkahelyet vett tavaly, darabját átlagosan 15,7 millió forintért

gazdaság
2020 január 23., 19:20

A kormány decemberben egy hónap alatt munkahely-támogatásra 10 cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – írta meg a HVG a kormányzati adatok alapján.

A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére: 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, tehát egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A tajvani Giant kerékpárgyártó 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német Robert Bosch-csoport két magyarországi leányvállalata is kapott támogatást (3,4 milliárd „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítésére” és 2,7 milliárd „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozására”). De milliárd forint fölötti támogatást kapott az IBM Magyarország (USA), az Otto Fuchs Hungary (Németország), a Ravaber Hungary (Törökország) és a BHS Trans (Magyarország) is.

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást adott, ami rekord, ahogy minden évben az szokott lenni, 2018-ban 86,5 milliárd volt elég ehhez. (2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására, 30 ezer új munkahelyre.) A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek.

A lap azt írja, 2019-ben a támogatott cégek összesen 6686 új munkahely létrehozását vállalták, így egy munkahely átlagosan 15,7 millió forintba került a kormánynak, míg egy évvel korábban a munkahelyenkénti átlagos támogatás 9,8 millió forint volt.

A legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, ami 68 millió forintot kapott munkahelyenként, a második a Pick Szeged 33,1 millió forinttal, a harmadik az IBM 32,8 millió forinttal.

A Mol 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre, a német Continental 10,6 milliárdot, amiért 450 munkahelyet vállalt, a szintén német hátterű Rehau-Automotive pedig 7,1 milliárdot kapott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), Makó polgármestere (b2), Gábor Zoltán, a Duocor Ipari Bt. ügyvezetője (b3) és Michael Stegner, a Ducor Ipari Bt. tulajdonosa átvágja a nemzeti színű szalagot a cég új gyártócsarnokának átadóünnepségén Makón 2019. szeptember 17-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), Makó polgármestere (b2), Gábor Zoltán, a Duocor Ipari Bt. ügyvezetője (b3) és Michael Stegner, a Ducor Ipari Bt. tulajdonosa átvágja a nemzeti színű szalagot a cég új gyártócsarnokának átadóünnepségén Makón 2019. szeptember 17-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Magyarországon egyébként több szektorban is munkaerőhiány van. Szeptemberben a Wall Street Journal helyszíni riportot szánt annak, hogy a kormány sok külföldit igyekszik idecsábítani a munkaerőhiány miatt, miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az EU-ban. (HVG)