Majdnem 44 ezer ukrán vendégmunkás dolgozik Magyarországon

gazdaság
2019 november 05., 05:19
comments 210

Ukránok, szerbek és kínaiak adják a magyarországi vendégmunkások nagy részét, közülük is az ukránok vannak legtöbben, 43 881-en, írja a Világgazdaság. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szeptember végi adatai szerint 6199 szerb, és 2695 kínai állampolgárnak van munkavállalási célú tartózkodási engedélye Magyarországon. Utánuk jönnek a vietnamiak (2778 fő) és az indiaiak (1806 fő).

Idén január és szeptember között több mint 26 ezer ukrán kapott engedélyt, a szerbeknél ez a szám 3710, a vietnamiaknál 1413.

Két évvel ezelőtt az első három országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak, tavaly viszont már majdnem 35 ezret, igaz, ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

Nemrég írtunk róla, hogy tavaly kétszer annyian érkeztek Magyarországra munkavállalási céllal, mint 2017-ben, az AFP pedig arról számolt be, hogy a Mol valóságos konténervárost épített Budapesttől 160 kilométerre, ahol 2500 vendégmunkást tudnak elszállásolni.

Szeptemberben a Wall Street Journal helyszíni riportot szánt annak, hogy a magyar kormány rengeteg külföldit igyekszik idecsábítani a munkaerőhiány miatt , miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az Európai Unióban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.