Majdnem 44 ezer ukrán vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Ukránok, szerbek és kínaiak adják a magyarországi vendégmunkások nagy részét, közülük is az ukránok vannak legtöbben, 43 881-en, írja a Világgazdaság. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szeptember végi adatai szerint 6199 szerb, és 2695 kínai állampolgárnak van munkavállalási célú tartózkodási engedélye Magyarországon. Utánuk jönnek a vietnamiak (2778 fő) és az indiaiak (1806 fő). 

Idén január és szeptember között több mint 26 ezer ukrán kapott engedélyt, a szerbeknél ez a szám 3710, a vietnamiaknál 1413. 

Két évvel ezelőtt az első három országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak, tavaly viszont már majdnem 35 ezret, igaz, ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

Nemrég írtunk róla, hogy tavaly kétszer annyian érkeztek Magyarországra munkavállalási céllal, mint 2017-ben, az AFP pedig arról számolt be, hogy a Mol valóságos konténervárost épített Budapesttől 160 kilométerre, ahol 2500 vendégmunkást tudnak elszállásolni. 

Szeptemberben a Wall Street Journal helyszíni riportot szánt annak, hogy a magyar kormány rengeteg külföldit igyekszik idecsábítani a munkaerőhiány miatt , miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az Európai Unióban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.