Holtan találták az angolai korrupciós botrány egyik fő vádlottját Lisszabonban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Holtan találták a nagyszabású angolai korrupciós botrány egyik fő vádlottját Lisszabonban, valószínűleg öngyilkosságot követett el – közölte a helyi rendőrség.

Az Eurobic bank lisszaboni központjaFotó: Particia de Melo Moreira/AFP

A hatóságok arról számoltak be, hogy a 45 éves Nuno Ribeiro da Cunha holttestét szerda este találták meg az otthona garázsában, minden jel arra mutat, hogy felakasztotta magát.

A férfi az Eurobic banknak dolgozott, aminek a legnagyobb részvényese a Luanda Leaks néven kibontakozó botrány középpontjában álló, Afrika leggazdagabb nőjének számító Isabel dos Santos, aki az előző angolai elnök, José Eduardo dos Santos lánya.

Nuno Ribeiro da Cunha neve többször is szerepel az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) által vasárnap nyilvánosságra hozott kb. 715 ezer kiszivárgott dokumentumban.

Az ICIJ ezek alapján egyebek mellett Angola olaj- és gyémántvagyonának „leszívásával” vádolta meg az országot 1,5 éve elhagyó Isabel dos Santost, aki a gyanú szerint az apja hatalmát kihasználva vált dollármilliárdossá.

Isabel dos Santos előad 2018. február 5-én.Fotó: Miguel Riopa/AFP

Helder Pitta Gros angolai főügyész szerdán bejelentette, hogy nyomozást indítottak öt személy, köztük Isabel dos Santos és Nuno Ribeiro da Cunha ellen, és ha nem működnek együtt, nemzetközi körözést is kiadhatnak az ügyben.

A volt portugál gyarmat hatóságai segítséget kértek a több kontinensre kiterjedő vizsgálatban a lisszaboni társszervektől.

Egy luandai bíróság tavaly decemberben befagyasztotta a bűnösségét tagadó, és politikailag motivált eljárást emlegető Isabel dos Santos bizonyos vagyoni eszközeit. A kormány pedig azt közölte, hogy 1,1 milliárd dollárt szeretnének visszatéríttetni.

Isabel dos Santost apja, az országot 38 éven át irányító José Eduardo dos Santos lemondása előtt kinevezte az angolai olajvagyont kezelő Sonangol vezetőjévé, de komoly érdekeltségekkel rendelkezik egyebek mellett az ingatlan-, a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektorban is.

Az Eurobic csütörtökön közölte, hogy Isabel dos Santos részesedése eladásáról döntött. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó