Lemondott Szlovákia környezetvédelmi minisztere, miután részegen randalírozott egy étteremben, és rendőrök vitték el

Több 444 videó?
Szeretném

Lemondott Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter, miután előző nap este részegen randalírozott egy pozsonyi étteremben, és a rendőrök előállították.

A miniszter sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy távozik a posztjáról. „Ember vagyok, és hibáztam” – mondta Solymos. Azzal védekezett, hogy a magánéletében nehéz időszakot él át, de kész vállalni a felelősséget a tetteiért, és mindenkitől elnézést kér.

Peter Pellegrini kormányfő a politikai kultúra gesztusának nevezte a miniszter lemondását.

Solymos, aki a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt minisztere, sajtóinformációk szerint egy másik férfival, állítólag a testvérével együtt vacsorázott szerdán Pozsony óvárosában egy kínai étteremben. Szemtanúk szerint szóváltásba keveredtek, majd az őket csitítani próbáló éttermi alkalmazottal is konfliktusba kerültek.

A pluska.sk hírportál szerint a randalírozók széttörték az étterem üvegajtaját. Megsérült az étterem egyik alkalmazottja is, őt mentővel vitték be az egyik pozsonyi kórházba. A híradások szerint a nyilvánvalóan ittas Solymos a kiérkező rendőröknek többször is azt kiabálta, hogy ő a környezetvédelmi miniszter, és megpróbált kiszállni a rendőrautóból.

Solymos László, az EU akkori soros elnökségét betöltő Szlovákia környezetvédelmi minisztere az EU Környezetvédelmi Tanácsának luxembourgi ülése utáni sajtóértekezleten 2016. október 17-én.Fotó: Tashana Batista/Európai Tanács/MTI/MTVA

Nem ez az első eset, hogy szlovákiai politikusok alkohol hatása alatt keverednek bajba. Pár éve például Mikulás Dzurinda volt kormányfő sérült meg, mert részegen elesett. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt korábbi elnökének nevéhez fűződik: a politikus részegen vizelt egy pozsonyi étterem balkonjáról. Több parlamenti képviselőt és magasabb rangú tisztségviselőt is kaptak már ittas vezetésen, ez volt az egyik oka annak is, hogy pár éve megszüntették a parlamenti képviselők mentelmi jogát a szabálysértések esetében. (MTI)