A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit

Tbg
a hetedik művészet
2020 január 24., 13:50

Háromszáz millió dollárra perli Jordan Belfort volt tőzsdeügynök azt a céget, amely finanszírozta a Wall Street farkasa című filmet. A valamikori bróker, akinek életéből a film készül, azért indított pert, mert a film producere körül kialakult botrány szerinte szerződésszegéssel ér fel.

Riza Azizt, a film egyik producerét, tavaly tartóztatták le, miután 150 milliós pénzmosással vádolták meg Malajziában. Riza maláj származású, Londonban tanult és ott lett befektetési bankár, majd 2010-ban alapított Hollywoodban producercéget. Ez a cég, a Red Granite 100 millió dollárt fektetett a Martin Scorsese által rendezett filmbe, és nem is járt rosszul: a 2013-ban bemutatott Wall Street farkasa hatalmas siker lett, öt Oscarra jelöltek, nyert egy Golden Globe-ot, és összesen körülbelül négyszázmilió dollár bevételt hozott.

A kisstílű brókerből gyakorlatilag folyamatos csalásokkal, trükkökkel tőzsdecápává és dollármilliárdossá vált Belfort álomszerűnek tűnő karrierje 2007-ben tört meg: lebukott, elítélték, 22 hónapot töltött börtönben, és 110 millió dollárt kellett visszafizetnie megkárosított ügyfeleinek. Történetéből két könyvet is írt, ezekből készült a film, miután a Red Granite megvásárolta a jogokat.

Jordan Belfort és az őt játszó Leonardo di Caprio a Wall Street farkasa c. filmben
photo_camera Jordan Belfort és az őt játszó Leonardo di Caprio a Wall Street farkasa c. filmben Fotó: AFP

Belfort most azt állítja, a Red Granite körüli pénzmosási ügy megfosztotta őt attól a lehetőségtől, hogy a film folyatatása elkészüljön, amelyet a szerződésben rögzítettek. Belfort a film eddigi bevételei alapján (az IMDB szerint ez 392 milió dollár) állapította meg kárigényét. Belfortot az is zavarja, hogy a film finanszírozása tisztázatlan forrásokból történt.

A perről beszámoló Hollywood Repornek válaszul a Rad Granite ügyvédje azt nyilatkozta, „Jordan Belfort keresete nem más, mint egy kétségbeesett és felettébb ironikus próbálkozás kibújni egy olyan megállapodás alól, amely először az életében törvényesen tette őt ismertté és gazdaggá”. (The Guardian)