150 millió dolláros pénzmosás miatt vették őrizetbe a Wall Street farkasának producerét

külföld
2019 július 04., 17:59
comments 115
Riza Aziz érkezik a malajziai antikorrupciós hivatal meghallgatására 2018. július 3-án
photo_camera Riza Aziz érkezik a malajziai antikorrupciós hivatal meghallgatására 2018. július 3-án Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Malajziában őrizetbe vették Riza Azizt, a Wall Street farkasa producerét, mert a gyanú szerint pénzt lopott és mosott tisztára egy olyan, a maláj kormány által létrehozott befektetési alapból, amit mostohaapja, Malajzia egykori miniszterelnöke, Nadzsib Razak kormányzása idején - 2009-ben - kezdett működni.

Azizt csütörtökön vették őrizetbe tanúvallomása után a malajziai korrupcióellenes nyomozók a 1Malaysia Development Berhad ügyében, de óvadék fejében szabadon távozhatott - viszont már pénteken jelenése lesz Kuala Lumpurban, ahol öt rendben emelnek ellene vádat pénzmosás miatt. 

Az 1MDB-ügy vezetett tavaly Nadzsib Razak kormányának bukásához is, miután 2015-ben kiderült, hogy a volt miniszterelnök több mint 680 millió dollárt irányított magánszámlákra a malajziai adófizetők pénzéből létrehozott alapból. 2016-ban ugyan felmentették, de az őt követő kormány újraindította a nyomozásokat az ügyben. 

Az amerikai hatóságok szerint több mint 150 millió dollár ebből a pénzből annak a filmgyártó cég, a részben Aziz által alapított Red Granite Pictures számláján landolt, amely többek közt a 2013-as Wall Street Farkasa című film gyártója volt, és amely pénz a Martin Scorsese által rendezett film költségeinek finanszírozását szolgálhatta.

Az 1MDB egyébként már nem sokkal létrehozása után súlyos, dollármilliárdokban mérhető adósságot hozott össze. Razak és felesége, Aziz anyja ellen azóta is több tucatnyi ügyben zajlik nyomozás. Mind Razak, mind Aziz tagad minden ellenük felhozott vádat. (Variety)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.