150 millió dolláros pénzmosás miatt vették őrizetbe a Wall Street farkasának producerét

Riza Aziz érkezik a malajziai antikorrupciós hivatal meghallgatására 2018. július 3-ánFotó: MOHD RASFAN/AFP

Malajziában őrizetbe vették Riza Azizt, a Wall Street farkasa producerét, mert a gyanú szerint pénzt lopott és mosott tisztára egy olyan, a maláj kormány által létrehozott befektetési alapból, amit mostohaapja, Malajzia egykori miniszterelnöke, Nadzsib Razak kormányzása idején - 2009-ben - kezdett működni.

Azizt csütörtökön vették őrizetbe tanúvallomása után a malajziai korrupcióellenes nyomozók a 1Malaysia Development Berhad ügyében, de óvadék fejében szabadon távozhatott - viszont már pénteken jelenése lesz Kuala Lumpurban, ahol öt rendben emelnek ellene vádat pénzmosás miatt. 

Az 1MDB-ügy vezetett tavaly Nadzsib Razak kormányának bukásához is, miután 2015-ben kiderült, hogy a volt miniszterelnök több mint 680 millió dollárt irányított magánszámlákra a malajziai adófizetők pénzéből létrehozott alapból. 2016-ban ugyan felmentették, de az őt követő kormány újraindította a nyomozásokat az ügyben. 

Az amerikai hatóságok szerint több mint 150 millió dollár ebből a pénzből annak a filmgyártó cég, a részben Aziz által alapított Red Granite Pictures számláján landolt, amely többek közt a 2013-as Wall Street Farkasa című film gyártója volt, és amely pénz a Martin Scorsese által rendezett film költségeinek finanszírozását szolgálhatta.

Az 1MDB egyébként már nem sokkal létrehozása után súlyos, dollármilliárdokban mérhető adósságot hozott össze. Razak és felesége, Aziz anyja ellen azóta is több tucatnyi ügyben zajlik nyomozás. Mind Razak, mind Aziz tagad minden ellenük felhozott vádat. (Variety)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.