Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Néhány perces kereséssel cáfolható annak a nyílt levélnek a legfontosabb állítása, amelyben a miskolci megyei kórház szülészeti osztálya azt kéri Kásler Miklós minisztertől, hogy tegyen meg mindent az osztályt ért nemtelen támadásokkal szemben, mivel sosem tettek különbséget a páciensek között.

Az ügy előzménye az, hogy a kórházban felmerült annak gyanúja, hogy egy nőn a tudtán kívül olyan operációt hajtottak végre, ami után már nem eshet természetes úton teherbe. Az ügyet a rendőrség vizsgálja.

A botrány kirobbanása után január 22-én a kórház szülészeti osztálya egy nyílt levelet fogalmazott meg Kásler miniszternek, amelyben a többi között ez áll:

„Elzárkózunk Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő azon állításaitól, mely szerint osztályunkon bármely pácienst bőrszín vagy rassz szerinti hovatartozás alapján megkülönböztetett bánásmódban, ellátásban részesítettünk. Visszautasítjuk azt a vádat, miszerint bármely olyan egészségügyi tevékenységet folytatnánk, mely Magyarországon nem jogszerű, nem megengedett.”

Márpedig az elmúlt években két olyan jogerős ítélet is született, amely kerek-perec megállapította, hogy bizony az osztályon előfordult, hogy hátrányosan különböztettek meg származása miatt embereket.

Az egyik ügyben az osztályon 3000 majd később 5000 forintot kértek el a szülő nőket kísérőktől, hogy védőöltözetet húzhassanak, és a szülés előtt álló anya mellett legyenek. Ebben az ügyben a Misolci Törvényszék 5 millió forintra büntette a szülészetet 2018-ban. (Az ítélet.)

Két évvel korábban pedig az Egyenlő Bánásmód Hatóság állapított meg hasonló jogsértést, miután egy kísérő nélkül szülő roma nőt azzal fenyegettek meg a műtőben a kórház dolgozói, hogy elveszik a gyerekét, ha (fájdalmában) üvölt. Majd az orvos közölte, hogy a roma nők úgyis csak a pénzért szülnek. (Az ügy részletesen.)

Az osztályt 2009 óta ugyanaz a személy, Nagy Gábor vezeti. Az intézmény honlapján a kórházigazgató, Révész János közleményben kérte ki a "baloldali politikusok" támadásait.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó