El a kezekkel a nemzet tornatanarától!

testnevelés
2020 január 25., 10:53

Schobert „Norbi” Norbert, tornatanár foglalkozású, az átlagnál alacsonyabb szénhidráttartalmú nemzettestvérünk szólásra emelkedett (az ország és az értelem elcsendesedett), rávilágítandó néhány (konkrétan: egy) igen egyszerű összefüggésre a nők testsúlya és az irányukban megnyilvánuló szexuális érdeklődés tárgyában.

Ez az egyszerű (nagyon egyszerű) összefüggés nem Sch. Norbert úttörő kutatásának eredménye, hanem inkább afféle közvélekedés, amely föllelhető alacsony árfekvésű szeszes italokat kínáló vendéglátóipari egységek közönségének körében csakúgy, mint alacsonyabb osztályú labdarúgócsapatok öltözőiben.

Schobert Norbert a kalóriák embere és nem a szellemé,

kétségtelen, ennek minduntalan tanújelét adja, akármit is jelentsen az, hogy tanújel. De ezzel nincsen nagy baj. Ő testnevelésre tanítja nemzetét: nulladik óra, fehér tornatrikó, kék tornanadrág, magasság szerint sorakozó, nyolc iskolakör, négyütemű fekvőtámasz, gurulóátfordulás, törpejárás.

Egyszerű észjárású tornatanarunk megszólalása tehát ezen a helyiértéken kezelendő; kábé mintha elrikkantotta volna magát: kiinduló helyzet terpeszállás, karok oldalsó középtartásban, egykéthár. Sch. Norberttől senki nem várhatja a globális helyzet újszerű és megvilágító erejű áttekintését, nem várhatja emberi kapcsolataink változásának érzékeny, de tűpontos elemzését.

Az ő dolga, hogy ütemesen hülyeségéket kiabáljon.

Ezzel, mondom még egyszer: a helyén is van. Nem, nem kell azon sopánkodni, hogy ebből milliárdos. Nem erkölcstelen módja ez a meggazdagodásnak. Nem is érdemtelenül magas ez a polc.

Azt se felejtsük el, hogy olyan korban élünk, amikor ilyen taplóskodások miatt államelnöknek szoktak választani embereket. Vagy idézzünk föl helyi érdekű miniszterelnökünk néhanapi megszólalásaiból néhányat, hogy a gyöngyöspatai cigányoknál ne is menjünk messzebb, és akkor máris az alacsonyabb osztályú labdarúgócsapatok említett öltözőiben vagyunk agyilag, vagy inkább egy picit még odább.

Amikor Norbert nőkről állít általános otrombaságokat, akkor nem tesz semmi igazán botrányosat. Csak simán butát. Átlagbunkót.

Ez az ő saját rendszerében nem is tűnik bunkóságnak, ő ebben a csökkentett módban fut: kövér-sovány, lowcarb-highcarb, fitness-finesz. Őneki a világképe stabil, rendíthetetlen, és egy mániája, egyetlen vágya van, tevékenységének fókuszában egyetlen cél áll: szeretné, ha mi, magyarok, soványabbak lennénk. Nem valamilyen mély erkölcsi meggyőződésből vagy jószándékból, hanem azért, mert ebből keresi a pénzét.

És vegyük észre, hogy ez sem olyan nagy baj.

Társadalmilag. (Ha szabad ilyet mondanom, Thatcher asszony posztumusz engedelmével.)

Sokkal nagyobb baj van ebből szempontból (már a társadalmi kár vagy haszon szempontjából) mondjuk azokkal, akik meglehet, kevésbé bunkók, nem beszélnek annyi hülyeséget, sőt, akár kifejezetten érzékenynek mutatkoznak néhanap társadalmilag, végképp nem badisémingelnek, csak közben a maguk okos, visszafogott, alattomos módján nyomatják, hogy minél több egészségtelen, hízlaló, káros dolgot tömjünk magunkba, és abból keresik a pénzt. Tudnák példákat mondani, a vidékiminisztérium reklámjaitól a csokis, csipszes meg dühítőitalos cégekig. (A fent megpiszkált miniszterelnököt ne is említsük.)

Nárcisztikus, szereplésmániás, marketingvezérelt, érzéketlen bunkó-e Sch. Norbert, amikor badisémingel?

Az, nyilván. Részben.

Na, de arra is vessünk egy sanda pellantást, hogy vajon azokok, akik lélekszakadva rohannak felháborodni, kikéremmagamni, aholkövéreznekezni, honnét motiválódnak?

Nincs-e ottan is, legalábbis celebjaink, kösszereplőink, ilyen-olyan gazdasági társaságaink vonatkozásában jelentős mennyiségre elkövetett visszaélésszerű egó- vagy egyéb marketing?

Hát a lowcarb-túróst nincs!

És vajon hogyan értékeljük a fentiek fényében azt, hogy ebbe a gesztustalankodásba aztán a legnagyobb kalóriadílerek egyike, a dühítőmegamulti is beszáll, a szósölmédia-droidsereget harcba küldve rövid hatótávolságú levegő-levegő memével? Nem-e kéne ebben a témában egy kicsikét visszafogottabbnak mutatkozni?

Miközben, persze, megvan ennek az egésznek az esztétikai értelemben vett szépsége is, cakompak. A huszonegyedik századi Facebook-erkölcsiség Bosch-triptichonján aranyos horrorjelenet (jobb oldali tábla): a kigyúrt, patás, ördögfarkas taplóság a nyereségvágytól hajtott álpolkorrektság hájas divatvernyákolásával veszekszik egy update-szardarabon.

Összefoglalnám, egyszerűbben. Norbi: csövesbánat. Anti-Norbi morálidegbaj: gyászos zsiradék.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.