Szétverték az ellenzéki tüntetők táborait Irak nagyvárosaiban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több iraki nagyvárosban megrohamozták és feloszlatták az ellenzéki tüntetők táborait a rendőrök. Sok a sebesültje és legalább négy halálos áldozata van az intézkedéseknek. 

Október eleje óta tartanak a kormányellenes megmozdulások Irakban, és sok nagyvárosban - Bagdadban, Bászrában és Nasszirijában például - a központi tereken állandó tábort vertek a tüntetők. Szombaton ezekre támadtak a rendőrök, a sátrakat felgyújtották, és a barikádokat elbontották mindegyik városban.

Felgyújtott ellenzéki barikád előtt sétáló rendőr Bászrában.Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP

A rendőrségi támadás előtt Muktada al-Szadr síita főpap és népszerű hitszónok visszavonta embereit e táborokból. A tüntetőket ugyanis al-Szadr fegyveresei védték, miután már 450 halálos áldozata volt a rendőri oszlatásoknak. A hitszónokot az iráni kormány emberének tartják, és a közel-keleti szakértők szerint teheráni utasításra lépett.

Muktada al-Szadr máris új követelni valót talált a híveinek: arra szólította fel őket, hogy az amerikai csapatok kivonásáért küzdjenek Irakból. Ez egybevág az iraki kormány álláspontjával is, amelyet eddig korruptsága és a közszolgáltatások gyengesége miatt támadtak. (France 24)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér