Szétverték az ellenzéki tüntetők táborait Irak nagyvárosaiban

külföld
2020 január 25., 18:20

Több iraki nagyvárosban megrohamozták és feloszlatták az ellenzéki tüntetők táborait a rendőrök. Sok a sebesültje és legalább négy halálos áldozata van az intézkedéseknek. 

Október eleje óta tartanak a kormányellenes megmozdulások Irakban, és sok nagyvárosban - Bagdadban, Bászrában és Nasszirijában például - a központi tereken állandó tábort vertek a tüntetők. Szombaton ezekre támadtak a rendőrök, a sátrakat felgyújtották, és a barikádokat elbontották mindegyik városban.

Felgyújtott ellenzéki barikád előtt sétáló rendőr Bászrában.
photo_camera Felgyújtott ellenzéki barikád előtt sétáló rendőr Bászrában. Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP

A rendőrségi támadás előtt Muktada al-Szadr síita főpap és népszerű hitszónok visszavonta embereit e táborokból. A tüntetőket ugyanis al-Szadr fegyveresei védték, miután már 450 halálos áldozata volt a rendőri oszlatásoknak. A hitszónokot az iráni kormány emberének tartják, és a közel-keleti szakértők szerint teheráni utasításra lépett.

Muktada al-Szadr máris új követelni valót talált a híveinek: arra szólította fel őket, hogy az amerikai csapatok kivonásáért küzdjenek Irakból. Ez egybevág az iraki kormány álláspontjával is, amelyet eddig korruptsága és a közszolgáltatások gyengesége miatt támadtak. (France 24)