Csenyéte polgármestere szerint a településen azért halt meg egy ember, mert a mentősöknek a falu szélén kellett várniuk a rendőrökre

Egészségügy
2020 január 26., 11:11

Az ország legszegényebb falujának polgármestere szerint a településen azért halt meg egy ember, mert a mentősök nem értek időben a házához. Kiss István szombaton este töltött fel egy videót a Facebookra, amin rendőrök, mentősök és láthatóan feldúlt falubeliek társaságában áll a településre vezető egyik úton. A videóban a polgármester arról beszél, hogy a mentősök a falu határában várták a rendőrök megérkezését, ezért nem értek oda időben a beteghez. A felvételen egy pillanatra egy mentős is látható, és hallani, ahogy azt magyarázza a helyieknek, hogy nem mehetett be.

A polgármester a videón azt mondja:

„Nem fogjuk annyiban hagyni, törvény elé fogjuk vinni a dolgot. (...) Nem a mentősök a hibásak, olyan utasításokat kaptak, hogy nem mehetnek ki, amíg a rendőrség nem érkezik.”

link Forrás

Kiss István polgármester egy másik videóban arról beszélt, hogy miután a férfi kora este fürdés közben rosszul lett a rokonai próbálták újraéleszteni, amíg a mentősök a település határában várakoztak. Miután a férfi meghalt, a polgármester a saját autójával vitte el mentősökhöz, akik megállapították a halál beálltát.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol annyit közöltek, hogy a rendőrök az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján jelentek meg a településen, ahol a helyszíni szemle megtartása mellett biztosították a mentősök munkavégzését is.

Közleményük szerint

az Encsi Rendőrkapitányság az Általános Közigazgatási Rendtartás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat információ nem merült fel. 

Az Országos Mentőszolgálat a következőket írta a 444 kérdéseire vasárnap délután 1530-kor:

A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk. A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni. A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk. A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk.

Az Abcúg korábban írt arról, hogy Csenyéte is azok közé a települések közé tartozik, ahol már több mint tíz éve nem rendel háziorvos. Csak hetente kétszer jár át rendelni egy orvos a 36 kilométerre lévő Alsóvadászról. Abban a riportban egy környéken élő nő a helyi állapotokat úgy írta le, hogy a legközelebbi ügyelet a 18 kilométerre fekvő Encsen van, ami hiába van csak 21 percre kocsival, ha alig van napközben busz, amivel el tudnának oda jutni. „Volt, hogy éjszaka hívtuk az ügyeletet, de nem jöttek ki. Ilyenkor meg lehet halni?” – mondta Etelka, aki a gyerekeivel és az unokáival él Felsőgagyon. Maguk nem tudták bevinni a lázas gyereket, mert nincs a családban autó. Végül négyezer forintot fizettek egy helyi fuvarosnak az útért.