Spiegel: Orbán bajban van, új ellenségeket keres

Média
2020 január 26., 10:51
comments 123

A német Spiegel cikke szerint nem mennek jól Orbán Viktor miniszterelnök dolgai.

  • Elmaradta az általa várt populista áttörés az EP választásokon.
  • A Fidesz szövetségesei Ausztriában és Olaszországban is kiszorultak a kormányból.
  • Az önkormányzati választások sem úgy alakultak, hogy a Fidesz tervezte.
  • Ráadásul egyre több embernek van elege Magyarországon a kormánypárti politikusok korrupciójából és autokratikus stílusából.
  • A migráció ügye pedig egyre kevésbé foglalkoztatja a magyar választókat, mert nincsenek menekültek az országban.

A lap szerint ezekre az okokra vezethető vissza, hogy a kormány új ellenségeket kezdett felépíteni, ügyvédeket, akik a Fidesz állítása szerint kifosztják az államkincstárat és bírákat, akik a kormány szerint veszélyes bűnözőket engednek szabadon.

A Spiegel elmagyarázza olvasóinak a "börtönbiznisz" szó jelentését, és azt is, hogy a miniszterelnök és vezető kormánypárti politikusok hogyan beszéltek az

  • embertelen körülmények között tartott rabok kártérítése,
  • a szegregáltan oktatott roma származású gyerekek kártérítése,
  • és egyes bűnözők feltételese szabadlábra helyezése ellen.

A Spiegel szerint a kormány várhatóan új eszközökkel próbálkozik majd a bírák megrendszabályozására.

(A szegregációs ügy legújabb fejleményeiről itt írtunk bővebben, itt arról, hogy előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából, Handó Tündéről szóló portrécikkünkben pedig a kormány és az igazságszolgáltatást harcát mutatjuk be.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.