A Pálinka Nemzeti Tanács szerint nagyon jó lenne, ha a kereskedelmi főzdék is adómentesen főzhetnének pálinkát, ha már Tállai András erről beszél

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„A Pálinka Nemzeti Tanács üdvözli Tállai András pénzügyminiszter-helyettes kijelentését, miszerint »az adómentes pálinkafőzés szabadságáról nem tett le a magyar kormány«. A tanács egyetért azzal, hogy az adómentes pálinkafőzésnek köszönhetően tovább erősödhetne nemzeti italunk gasztronómiánkban, tradícióinkban és nemzeti identitásunkban betöltött szerepe. Az intézkedés jótékony hatása így nem csak az otthoni, hanem a vendéglátásban és a kereskedelmi egységekben jelentkező volumenekben is tetten érhetővé válna. Mivel az ország első számú Hungarikumát előállító szektor a korábbi évek intézkedéseiknek következtében jelen pillanatban csődközeli állapotban van, a rég várt intézkedés nagy segítségére lenne az ágazatnak.” - írja a Facebookon a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).

Tállai András a január 20-i Magyar Nemzetben nyilatkozott a témában, és felsorolta a NAV hivatalos adatait is az otthoni gyümölcspárlat-készítésről. A PNT évek óta sürgeti, hogy a kormány tegyen valamit a pálinkafőzdék megsegítése érdekében, a gyümölcspárlat-készítés otthoni legalizálása és adómentessé tétele ugyanis a nagyon magas adókkal sújtott pálinkafőzdéket csődközeli helyzetbe hozta.

Éppen ezért a PNT Facebook-posztja igazából egy vicc, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy Tállai pénzügyminiszter-helyettes nem használja megfelelően a pálinkafőzéssel kapcsolatos fogalmakat. A magyar jog szerint ugyanis pálinkának csak az nevezhető, ami engedélyekkel rendelkező kereskedelmi főzdékben készült, amit otthon, (elvileg) saját gyümölcsből főznek az emberek, az hivatalosan nem pálinka, hanem csak gyümölcspárlat. Az adómentes pálinkafőzés, amit Tállai emleget, szigorúan véve tehát azt jelentené, hogy a pálinkafőzdéknek nem kellene adót fizetniük. A kormánynak azonban nincsenek erre vonatkozó tervei, csak egy, a saját szakterületének jogi fogalmait nem megfelelően használó miniszterhelyettese.

Az Orbán-kormány pálinkapolitilájáról ebben a cikkben írtunk, ebben a videóban pedig azt vettük végig, hogyan került a pálinkafőzdék jelentős része csődközeli helyzetbe a kormányzat jogszabály-módosításai miatt:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.