A Pálinka Nemzeti Tanács szerint nagyon jó lenne, ha a kereskedelmi főzdék is adómentesen főzhetnének pálinkát, ha már Tállai András erről beszél

2020 január 27., hétfő 13:49
68

„A Pálinka Nemzeti Tanács üdvözli Tállai András pénzügyminiszter-helyettes kijelentését, miszerint »az adómentes pálinkafőzés szabadságáról nem tett le a magyar kormány«. A tanács egyetért azzal, hogy az adómentes pálinkafőzésnek köszönhetően tovább erősödhetne nemzeti italunk gasztronómiánkban, tradícióinkban és nemzeti identitásunkban betöltött szerepe. Az intézkedés jótékony hatása így nem csak az otthoni, hanem a vendéglátásban és a kereskedelmi egységekben jelentkező volumenekben is tetten érhetővé válna. Mivel az ország első számú Hungarikumát előállító szektor a korábbi évek intézkedéseiknek következtében jelen pillanatban csődközeli állapotban van, a rég várt intézkedés nagy segítségére lenne az ágazatnak.” - írja a Facebookon a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).

Tállai András a január 20-i Magyar Nemzetben nyilatkozott a témában, és felsorolta a NAV hivatalos adatait is az otthoni gyümölcspárlat-készítésről. A PNT évek óta sürgeti, hogy a kormány tegyen valamit a pálinkafőzdék megsegítése érdekében, a gyümölcspárlat-készítés otthoni legalizálása és adómentessé tétele ugyanis a nagyon magas adókkal sújtott pálinkafőzdéket csődközeli helyzetbe hozta.

Éppen ezért a PNT Facebook-posztja igazából egy vicc, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy Tállai pénzügyminiszter-helyettes nem használja megfelelően a pálinkafőzéssel kapcsolatos fogalmakat. A magyar jog szerint ugyanis pálinkának csak az nevezhető, ami engedélyekkel rendelkező kereskedelmi főzdékben készült, amit otthon, (elvileg) saját gyümölcsből főznek az emberek, az hivatalosan nem pálinka, hanem csak gyümölcspárlat. Az adómentes pálinkafőzés, amit Tállai emleget, szigorúan véve tehát azt jelentené, hogy a pálinkafőzdéknek nem kellene adót fizetniük. A kormánynak azonban nincsenek erre vonatkozó tervei, csak egy, a saját szakterületének jogi fogalmait nem megfelelően használó miniszterhelyettese.

Az Orbán-kormány pálinkapolitilájáról ebben a cikkben írtunk, ebben a videóban pedig azt vettük végig, hogyan került a pálinkafőzdék jelentős része csődközeli helyzetbe a kormányzat jogszabály-módosításai miatt:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt