Letartóztattak egy Horvátországban élő, hongkongi férfit, mert egy kocsmában ultranacionalista dalokat énekelt

külföld
2020 január 27., 16:24

Letartóztattak egy Horvátországban élő kínai állampolgárt, miután „gyűlöletet és intoleranciát provokálva” ultranacionalista dalokat énekelt egy imotski kocsmában. A 44 éves Sze Yat Lungról ismert, hogy az usztasák, a két világháború közötti militáns szélsőjobboldali függetlenségi mozgalom híve.

Hétfőn tartóztatták le, miután előző este a kocsmában a Horvátország és Spanyolország közötti férfi kézilabda-Eb-döntőt nézte. (Végül Spanyolország nyert.) Videóra vették, és kikerült a netre, amint a szélsőjobboldali dalokat énekli.

A férfiról tavaly azt írták, amikor szintén egy usztasadalt énekelt, hogy Hongkongból érkezett, és a lakótársa egy 16 éves, Niko Chang nevű, szintén kínai ember, akinek a karjára van tetoválva az usztasák egyik szlogenje.

link Forrás

Amikor egy újságíró megkérdezte a Sze Yat Lungtól, miért imádja az usztasákat, azt válaszolta:

„Mert csodálom, hogy egy kicsi ország milyen bátor lehet. A II. világháborúban függetlenséget akartak. Ez Hongkong álma. Utáljuk Kínát. Utáljuk Kínát, mint Szerbiát. És függetlenséget akarunk.”

Hangsúlyozta azonban, hogy nem rasszista: „Nem utálom az embereket a bőrszínük vagy vallásuk miatt. De jobboldali vagyok. Büszkén mondom, jobboldali.” (Balkan Insight)