A hamis vagyonnyilatkozata miatt rúgtak ki egy minisztert Horvátországban

2020 január 28., kedd 13:14
80

Andrej Plenkovic horvát kormányfő felmentette tisztségéből Milan Kujundzic egészségügyi minisztert, miután a sajtó az elmúlt napokban arról írt, hogy a miniszter hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be.

A mostani kormányban Kujundzic a 8. miniszter, aki botrányba keveredett, és emiatt távoznia kell.

Andrej Plenkovic kormányfő középen, Milan Kujundzic egészségügyi miniszter leghátul jobb szélen látható 2016. október 19-én. Fotó: STR/AFP

A miniszter vagyonnyilatkozatában több ingatlan értéke is tévesen volt feltüntetve, emellett nem magyarázta meg, honnan volt pénze egy új ház megvásárlására Zágrábban.

(Itthon hasonló miatt Rogán Antalnak egyáltalán nem kellett semmivel elszámolnia.)

A miniszter sajtótájékoztatón elismerte, hogy tévesen töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, de azt állította, nem szándékosan. Az ellene zajló sajtókampányt „érdekcsoportok szervezett támadásának” minősítette. Ezért, mint mondta, úgy döntött, hogy nem mond le a tárca éléről, hanem a kormányfőre bízza a sorsát.

Plenkovic a döntését szakmai okokkal indokolta, mondván: a kínai koronavírus okozta járványra való felkészülés helyett a tárcavezető más ügyekkel foglalkozott. 

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és szakdolgozó hagyja el az országot. Ellenzéki képviselők már korábban is követelték a miniszter lemondását, felróva neki, hogy rosszul végzi a munkáját, ami miatt csak tovább romlik a helyzet. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt