A hamis vagyonnyilatkozata miatt rúgtak ki egy minisztert Horvátországban

külföld
2020 január 28., 13:14

Andrej Plenkovic horvát kormányfő felmentette tisztségéből Milan Kujundzic egészségügyi minisztert, miután a sajtó az elmúlt napokban arról írt, hogy a miniszter hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be.

A mostani kormányban Kujundzic a 8. miniszter, aki botrányba keveredett, és emiatt távoznia kell.

Andrej Plenkovic középen, Milan Kujundzic leghátul jobb szélen látható 2016. október 19-én.
photo_camera Andrej Plenkovic kormányfő középen, Milan Kujundzic egészségügyi miniszter leghátul jobb szélen látható 2016. október 19-én. Fotó: STR/AFP

A miniszter vagyonnyilatkozatában több ingatlan értéke is tévesen volt feltüntetve, emellett nem magyarázta meg, honnan volt pénze egy új ház megvásárlására Zágrábban.

(Itthon hasonló miatt Rogán Antalnak egyáltalán nem kellett semmivel elszámolnia.)

A miniszter sajtótájékoztatón elismerte, hogy tévesen töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, de azt állította, nem szándékosan. Az ellene zajló sajtókampányt „érdekcsoportok szervezett támadásának” minősítette. Ezért, mint mondta, úgy döntött, hogy nem mond le a tárca éléről, hanem a kormányfőre bízza a sorsát.

Plenkovic a döntését szakmai okokkal indokolta, mondván: a kínai koronavírus okozta járványra való felkészülés helyett a tárcavezető más ügyekkel foglalkozott. 

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és szakdolgozó hagyja el az országot. Ellenzéki képviselők már korábban is követelték a miniszter lemondását, felróva neki, hogy rosszul végzi a munkáját, ami miatt csak tovább romlik a helyzet. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.