Egyre több a daganatos megbetegedés Európában, de egyre többen is élik túl

Egészségügy
2020 január 28., 19:38

Növekszik az Európai Unióban és más fejlett nyugat-európai országokban a halálozás több mint negyedét (26 százalék) okozó daganatos megbetegedések száma, de a jobb diagnosztikának és kezeléseknek köszönhetően csökken a halálozási arány – állapította meg a Svéd Egészségközgazdasági Intézet (IHE) európai rákhelyzetről közölt friss jelentése.

A svéd kutatók adatai szerint 1995 és 2018 között 50 százalékkal, évi 2,1 millióról 3,1 millióra nőtt az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az EU 28 tagállamában, Svájcban, Norvégiában és Izlandon. Ugyanebben az időszakban a rák okozta elhalálozások száma is nőtt, de csak 20 százalékkal (1,2 millióról 1,4 millióra), ami a túlélési arány jelentős javulását mutatja.

A leggyakoribb ráktípusok 5 éves túlélési aránya mindegyik vizsgált országban nőtt, bár a gazdagabb országokban jellemzően továbbra is magasabb a túlélési ráta, mint a szegényebb államokban.

Az IHE szerint a túlélési arányban elért sikerek a jobb kezelési stratégiákkal, a koraibb és pontosabb diagnosztikával magyarázhatók. Ma innovatívabb és mindenekelőtt hatásos terápiák állnak rendelkezésre növekvő mértékben az egyes páciensek betegségének molekuláris vizsgálatai nyomán.

A rákbetegségek területén komoly kihívást jelent a lakosság elöregedése, mivel a rák korfüggő betegség. Az öregedés miatt arra lehet számítani, hogy 2040-ben 775 ezerrel többen fognak megbetegedni rákban, mint 2018-ban. De a rákos esetek 40-45 százaléka megelőzhető – írja a stockholmi intézet.

A rákkutatásoknak köszönhetően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2012 és 2018 között évente kb. 10 új rákgyógyszert hagyott jóvá, szemben a 2001 és 2011 közötti időszak évi kb. 4 új gyógyszerével – áll az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) által finanszírozott kutatásban.

Az egészségügyi kiadások növelését sürgető jelentésből az is kiderül, hogy a vizsgált európai országokban 1995 és 2018 között megduplázódott, évi 52 milliárd euróról 103 milliárd euróra emelkedtek a rákbetegek gyógyítására és ellátására fordított összegek, de a látványos növekedés és a rákgyógyszerek kifejlesztésére fordított kiadások emelkedése ellenére a rákbetegségekkel kapcsolatos kiadások az egészségügyi összkiadásokon belül 4-7 százalékon stagnálnak. (MTI)