Kína bocsánatkérést követel egy dán lap karikatúrája miatt, mert koronavírusokból rakták ki a kínai zászlót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Dániában a kínai nagykövetség bocsánatkérést követel a Jyllands-Posten napilaptól, miután az megjelentetett egy karikatúrát, amin koronavírusokból rakták ki a kínai zászlót.

A lap hétfői számaFotó: Ida Marie Odgaard/AFP

A nagykövetség szerint a lap és a dán karikaturista, Niels Bo Bojesen „bármiféle szimpátia és empátia nélkül” átlépett a civilizált társadalom és a szólásszabadság határain, sértve az emberek lelkiismeretét.

Jacob Nybroe főszerkesztő közölte, hogy a lap nem akarta kigúnyolni a kínai helyzetet, ahol az új koronavírus 106 embert megölt, és több ezret megfertőzött, ugyanakkor nem hajlandó bocsánatot kérni, mert nincs miért. „Nem állt szándékunkban a kínai helyzetet lekicsinyíteni vagy gúnyolni, és nem gondoljuk, hogy a rajz ezt tenné” – mondta.

Dán politikusok minden oldalról úgy vélték, Kínának nem kellene nyomást gyakorolnia a lapra.

Ugyanez a lap 2005-ben Mohamed prófétáról közölt karikatúrát, ami megbotránkoztatást keltett a muszlim világban. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.