A MTA is ellenzi a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözését

Egyhangúlag foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége szerdai ülésén: a Magyar Természettudományi Múzeumnak Budapesten kellene maradnia. Az állásfoglalást többek közt azzal indokolták, hogy  

  • a gyűjtemény többszöri költöztetése nemzetközi tapasztalatok alapján jelentős károsodással járna, 
  • a költözés nehezebben megközelíthetővé tenné a múzeumot, a látogatottság nagyságrenddel csökkenne,
  • illetve a múzeumban működő és a múzeum gyűjteményeivel dolgozó tudományos közösségek kutatási feltételei nehezednének, illetve részben ellehetetlenülnének.

Az MTA Elnöksége ezért arra kéri a döntéshozókat, hogy 

halasszák el a költöztetés végrehajtását, és vizsgálják felül a döntést. 

Múlt héten írta meg az Index, hogy a kormány egy nem publikus határozatban döntött az intézmény Debrecenbe költözéséről, Bernert Zsolt főigazgató múlt pénteken közölte a döntést az alkalmazottakkal.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér