Gyerekeket hallgatnak ki a rendőrök Indiában, mert egy színdarabban állítólag kritizálták a miniszterelnököt

külföld
2020 január 30., 07:52

Napok óta rendszeresen rendőrök jelennek meg egy indiai általános iskolában, Bidarban, hogy kihallgassanak két kilenc és tízéves gyereket, valamint a tanáraikat, írja a Guardian a helyi média beszámolói alapján. „Úgy kezelnek minket, mintha nemzetellenesek lennénk” - nyilatkozta az igazgató, Yusuf Ahamed. 

Azért a nagy érdeklődés, mert a gyerekek előadtak egy ötperces színdarabot, amiben állítólag kritizálták az új állampolgársági törvényt és Narendra Modi miniszterelnököt.A rendőrség provokációval, lázadással és gyűlöletkeltéssel vádolja az iskola vezetését, a gyerekeket viszont csak kihallgatták, vádat nem emeltek ellenük. A helyi rendőrfőnök elmondása szerint egy aktivista tett jelentést a tiszteletlen előadásról, ez alapján indítottak nyomozást. A Guardian szerint az indiai hatóságok egyre gyakrabban próbálják ilyen módon elfojtani a törvénymódosítás ellen tiltakozókat. Múlt héten például több tucat nőt vádoltak lázadással Uttar Prades államban, amiért békés tüntetést tartottak .

photo_camera Ennek a kislánynak nincs köze a színdarabhoz, egy mumbai tüntetésen fotüzták le szerdán.  Fotó: Himanshu Bhatt/NurPhoto

A decemberben módosított törvény értelmében indiai állampolgárságot kaphatnak azok a hindu, keresztény, buddhista, szikh, zoroasztriánus és dzsainista menekültek, akik bizonyítani tudják, hogy még 2015 előtt, vallási üldöztetés miatt érkeztek Indiába Afganisztánból, Bangladesből vagy Pakisztánból. hindu nacionalista kormány egyedül a muszlimokat hagyta ki a törvényből, az indiai muszlimok szerint azért, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb részeibe, ahol a legtöbb muszlim él, több hindut telepítsenek. 

A törvényt sokan azért is bírálják, mert India elvileg szekuláris köztársaság, ahol nincs államvallás, az állampolgárságot ebben az esetben mégis a valláshoz kötik. Decemberben az indiai rendőrség brutális erővel csapott le a törvény ellen tüntető muszlimokra.