Egészségügyi vészhelyzetet vezetnek be az USA-ban a koronavírus miatt

Radikálisan korlátozzák a beutazást az Egyesült Államokban az új koronavírus (2019-nCoV) miatt, derült ki az egészségügyi minisztérium pénteki közleményéből.

  • Azon amerikai állampolgárok, akik a kínai Hupej (Hubei) tartományból utaznak az USA-ba, kéthetes karanténba kerülnek, amíg ki nem derül, hogy nem hordozzák-e már az új vírusfertőzést.
  • Akik a tartományon kívül tartózkodtak Kínában, azokat 14 napon át naponta monitorozzák, de nem kell karanténban lenniük, maradhatnak otthon.
  • Azok a külföldiek, akik a beutazás előtt 14 napon belül Kínában jártak, nem léphetnek az Egyesült Államok területére.

Alex Azar az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése után határozta el magát a lépésre, azaz az egészségügyi vészhelyzet kihirdetésére. „Az amerikai állampolgárok esélye, hogy elkapják a fertőzést, eddig is alacsony volt, de ezekkel az intézkedéséekkel továbbra is alacsonyan tartjuk ezt a kockázatot” - fogalmazott.

Hasonló intézkedéseket vezetett be pénteken Ausztrália, Japán és Szingapúr is.

A 14 napos karantént a vírus lappangási idejével magyarázzák: a tünetek ekkor még nem jelentkeznek, de a betegek már fertőznek.

Kína máris tiltakozott az amerikai lépés miatt, állításuk szerint ezzel szembe mennek a WHO ajánlásaival, amely csupán az utazások korlátozását javasolja. A Guardian ugyanakkor azt írja, hiába zárták le Kínában a mintegy 60 millió lakosú Hupej tartományt, főként gyalog még mindig közlekednek a tartományból ki és be a Jangce folyó egyik hídján keresztül.

Jelenleg 11.374 esetet erősítettek meg világszerte, ebből 11.221 megbetegedés a kontinentális Kínában történt, a halálesetek száma 259-re emelkedett. Interaktív térképen itt lehet követni a vírus terjedését.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér