Fehéroroszország és az Egyesült Államok újra felveszi a diplomáciai kapcsolatot

Lukasenka (balról) és Pompeo jattolnak.Fotó: NIKOLAY PETROV/AFP

A  két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről állapodott meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Minszkben. Pompeo hangsúlyozta: nem várják el Minszktől, hogy válasszon Washington és Moszkva között.

A külügyminiszter azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy Minszket régi szálak fűzik Moszkvához, egyúttal méltatta az ország függetlenségét és szuverenitását. A két politikus megállapodott abban, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket egymás országában.

Lukasenka újságíróknak bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal és más országokkal a kőolajszállításról. Pompeo leszögezte, hogy az amerikai vállalatok készek versenyképes árat kínálni Fehéroroszországnak.

Az Egyesült Államok Lukasenka 1994-es hivatalba lépése óta többször bírálta az országot az emberi jogok helyzete, a szabad sajtó megszüntetése és  ellenzékiek bebörtönzése miatt, és több szankciót is bevezetett az ország ellen, válaszul pedig Minszk kiutasította az amerikai nagykövetet. Lukasenkát a nyugati sajtóban sokáig csak „az utolsó európai diktátorként” emlegették.

A két ország közötti viszony azután kezdett enyhülni, hogy a fehérorosz kormány számos politikai foglyot szabadon engedett, és csökkentette az ellenzékre gyakorolt nyomást is. A Krím félsziget 2014-es orosz megszállása után Lukasenka ismét közeledni próbált valamelyest a Nyugathoz, érezhetően tartani kezdett régi szövetségesétől, Putyintól. Ekkor kapott újabb lendületet az USA és Belarusz közötti kommunikáció.

Pompeo több mint húsz év óta az első magas rangú amerikai politikus, aki az országba látogat. A külügyminiszter Ukrajnából érkezett Fehéroroszországba, majd innen folytatja hivatalos útját Kazahsztánba.

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról. Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon.

Bár Lukasenka többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, de az ellenzék továbbra is aggódik. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér