A gyergyóditrói pékség nem hajlandó elküldeni a két Srí Lanka-i péket

külföld
2020 február 02., 17:49

„Cégünknek két részlege van, egy kenyér és egy péksütemény üzem, így, hogy ne a kenyér elkészítésében vegyenek részt, áthelyeztük volna őket a másik részlegre. Így, a Ditrói emberek kérését próbáltuk volna teljesíteni, azzal az egyetlen céllal, hogy a faluban újra béke legyen” - írja vasárnapi közleményében a gyergyóditrói pékség, amely azzal váltott ki óriási felháborodást a székelyföldi településen, hogy felvett két Srí Lanka-i dolgozót. 

A két Srí Lanka-i pék süti a székelyek kenyerét
photo_camera A két Srí Lanka-i pék süti a székelyek kenyerét Forrás: Erdélyi Magyar Televízió

A cég vezetősége szerint viszont a fenti kompromisszumot hiába ajánlották fel a szombati falugyűlésen, a helyiek „gúnyt űztek” belőle, és visszautasították. 

„Az utálat és gyűlőlet fennmaradt a cég és a két ember felé, sőt, ez már át lett vetítve a cég jelenlegi alkalmazottaira is. Megfontoltuk a Ditrói emberek válaszát. Azáltal, hogy a község álláspontja változtatlan maradt, el akarják űzni a két vendégmunkást, ez azt eredményezi, hogy az ajánlatunk értelmét veszti. Megemlítenénk, hogy a felajánlott kompromisszum sem jelentett volna semmilyen hátrányt a két Srí Lankai munkásnak, fizetésükben és jogaikban semmilyen változást nem éreztek volna.”

A közlemény szerint tehát átértékelték a dolgot, és kiállnak a két Srí Lanka-i férfi mellett:

„Ők továbbra is nálunk fognak dolgozni, és nem vagyunk hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsájtani őket. Nem engedünk a gyűlőletnek.”

link Forrás

Az Index szombati riportja szerint a falugyűlésre nagyjából 400 ember ment el az ötezer lakosból, és a feszültség ellenére sikerült normális mederben tartani a felszólalásokat. Ezek többsége arról szólt, hogy a pékségnek meg kellene becsülnie a helyi munkaerőt, és olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy ne akarjanak külföldre vándorolni. A helyiek szerint ugyanis a cég olyan rosszul bánt az alkalmazottakkal, hogy nem véletlenül nem akarnak náluk dolgozni. 

Bár a gyűlésen a legtöbben azt mondták, nem rasszizmusról van szó, ennek azért ellentmond, hogy a Facebookon „Migránsmentes Ditrót akarunk” névvel alakítottak csoportot. Pénteken Puskás Elemér polgármester azt mondta a 444-nek, hogy szemléletváltásra lenne szükség településen, de ez még több generációnyi munkába telik. Szerinte a botrány annak is köszönhető, hogy „a magyar közmédiából a migránsellenesség jön át, az emberek átérezték a félelmet”.